Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Вкладення в ПІФи

Автор: Vladislav
17.02.2016 12:51

Не секрет що вкладення в ПІФи вже не приносять колишніх доходів і позбавлення можливості оперативно змінювати активи, в залежності від ситуації на ринку, вкладники змушені мовчки спостерігати за щогодини мінливими котируваннями.

Тож не дивно, що деякі пайовики вирішили вивести свої гроші. Але як вийти з ситуації, що склалася з найменшими втратами? Ситуація на фондовому ринку не радує українських вкладників.
Логіка вкладників цілком зрозуміла. Якщо вкладення грошей в ПІФ не приносять доходу, значить їх треба вкладати у щось інше. Правда спочатку вкладені кошти доведеться вивести з фонду. І тут можна зробити серйозну помилку.

 

Справа в тому що ринок дуже волатильний. Щодня ми бачимо стрибки індексів і відповідно вартість паїв у фондах акції вгору вниз на 2,3,4%. І, приймаючи рішення зараз, намагаючись зловити якийсь момент, якого то локального піку вгору або піку вниз можна дуже серйозно помилитися.

Вивести кошти з ПІФів за один день не вийде. З часу пайовика заявки погашення на переказ коштів на рахунок проходить 3, а іноді і 5 діб. Тому вирішивши вивести гроші сьогодні, на руки їх можна отримати тільки в середині наступного тижня. А ринок за цей час може серйозно вирости, тому обов'язково отримаєте фінансові консультації перед прийняттям рішень. Так, що ж робити пайовику: піддатися загальній паніки і забрати гроші або піти раді керуючих і перечекати коливання.

Якщо людина хоче за допомогою інвестування заробити собі на старість, коли йому ставати 50 років, а зараз йому 30. То зрозуміло, що сьогоднішні події жодним чином не можуть вплинути на його плани. Якщо людина хоче отримати якісь короткострокові результати, то потрібно розуміти відповідає поточній ситуації його очікування. Якщо людина хоче заробити 20% річних, і зараз це зробив, то зрозуміло, що потрібно закривати позиції.

Був такий хороший фінансист Джим Роджерс в Америці. У нього був дуже хороший підхід. Коли він відчував, що якась нестабільність з'являється на ринку, він завжди робив дуже простий хід. Просто брав відпустку і їхав відпочивати. Звичайно Джим Роджерс володіє великими ресурсами і може собі дозволити залишити свої фінанси в деякому сенсі без нагляду. Але з іншого боку, він стежив за цією ситуацією на ринку.

Для більшості наших інвесторів, які були налякані подіями 1997 -1998 роки і так далі. Все-таки таке не можна, та будує ще раз повторюся, це стратегія, яка завжди працювала і буде працювати.

Рішення залишити кошти в пайовому фонді керуючим буває найрозумнішим. Їх позицію можна зрозуміти. Чим більше грошей знаходиться в Піфе, тим вищий дохід компанії. Якщо людина інвестував в паї на рік і рік пройшов, і людина не виконав або не досяг тих результатів, то з цим потрібно або змиритися або чекати більш кращого періоду, коли ринок почне рости вгору. У тому, що ринок ще виросте, впевнені всі керуючі. Тому для пайовиків головне визначитися з термінами.

Чи не виводити активів без гострої необхідності, в першу чергу експерти радять власникам облігаційних фондів.
Перейти в захисну позицію, перевести кошти з високо ризикового фонду в консервативний можна двома шляхами. Перший, це віддати наявні паї і купити нові. Втім, додаткові витрати в цьому випадку можуть з'їсти частину очікуваного прибутку. Адже пайовику доведеться заплатити знижку на надбавку керуючому. А також 15% податок з отриманого доходу. Тому вигідніше другий варіант. Безпосередньо перенести гроші з одного фонду в інший.

Найбільш ураженими в праві переходу в захисну позицію опинилися вкладники закритих фондів. Вони не дають такого права своїм інвесторам. В інтервальних ПІФ процедури переходу можна здійснювати тільки в певні періоди часу. Найбільшу ж велику свободу дають пайовикам відкриті фонди.

Занадто часто переказ грошей може збільшити втрати, а не принести прибуток. Пам'ятайте, що моментально вкласти і вивести гроші в інший фонд неможливо. І ця процедура як правило займає близько 5 днів. І до того моменту, як ви позбудетеся від облігацій і станете власником паїв у фонді акцій, ринок може спрямуватися вниз. Експерти радять вдаватися до переходу в захисну позицію не частіше 1-2 разів на рік. Наприклад, під час сезонних коливань. Втім основний підступ для пайовиків полягає не в тому, щоб вигідно зловити момент, а в діях керуючого облігаційним фондом.

Ще один нюанс при зміні фонду, сплата податків. Багато вкладників думають, що якщо паї не погашати, то платити державі не потрібно. Це оману. Керуючі компанії допоможуть з податківцями, тільки в тому випадку, якщо інвестор погасить пай в тому ж році, в якому він міняв фонди. Якщо ж паї продані не будуть, то спілкуватися з фіскальними органами обов'язково доведеться особисто.
Часто перехід з одного фонду в інший може зменшити значну частину очікуваного прибутку. Якщо пай не погашено в тому ж році, коли змінювалися фонди, клієнтові доведеться самому розбиратися з податковими органами.
Знизити ризики від падіння вартості паю можна шляхом часткового виведення грошей з фонду. У цьому випадку інвестор отримує можливість зафіксувати прибуток і одночасно залишатися в ринку. В іншому у цього способу є і мінуси.

Часткове погашення небезпечно тим, що інвестор може гасити паї в ті періоди, коли, здавалося б, ринкова кон'юнктура цьому сприяє, а насправді, це всього лише якась з технічних фігур на ринку. Загальна інформаційна основа не говорить про те, що пай в подальшому буде втрачати свою вартість.

Частково вивести гроші в будь-який час можуть тільки вкладники відкритих фондів. В інтервальних ПІФ ця процедура можлива тільки в певні періоди. А пайовики закритих фондів позбавлені такої можливості.

Ще один нюанс, який слід враховувати інвестору. Це знижка керуючому. Ця комісія залежить від термінів володіння паїв. Чим він довше, тим платіж нижче. Згідно із законом знижка не повинна бути вище 3% від суми виводу. Втім, цього платежу можна уникнути. Якщо ви володіли цим паєм понад рік, у багатьох компаніях ця знижка дорівнює нулю.

Керують компанією обмежують мінімальну суму виведення. Чим довше ваші кошти провели в фонді, тим нижче комісії керуючого компанією.
Найменше проблем з погашенням паю у клієнтів відкритих фондів. Продати свої активи вони не мають права в інший час. Позбутися від інтервального паю можна тільки в певні періоди, а закриті фонди гасяться, тільки тоді коли закінчується їх термін дії. Втім, якщо клієнту інтервальних і закритих фондів потрібно продати активи, їм не обов'язково чекати свого часу.

Продаж паїв на біржі не проста процедура для вкладника. Для цього доведеться укласти договір з брокером, який відкриє доступ на біржу. Крім комісії брокера доведеться понести додаткові витрати, депозитарій і самої біржі. Але основний підступ клієнта не в цих платежах.

Перший сюрприз, з яким зіткнеться вкладник паю на біржі, це пропонована ціна. Адже вартість паю в цьому випадку визначає ринок. І далеко не завжди йому відповідає реальній вартості активів. Різниця може досягати від 1 до 7%. Як у велику, так і в меншу сторони.

Але і це не останній підводний камінь для клієнта. Продати на біржі можна, тільки той актив, яким там торгується. А більшість інтервальних і закритих фондах на торговому майданчику якраз і не виведені. Зіткнувшись з цим покупцеві доведеться шукати самостійно.

Тобто паї на біржі визначає ринок, а не входять в нього активи. Якщо пай не виведений на біржу, покупця доведеться шукати особисто.
Позбутися від паю інвестиційного фонду на практиці набагато клопітно, ніж увійти в нього. Однак ви зможете знизити свої втрати, якщо ви врахуєте рекомендації наших експертів. Так виводите гроші тільки в тому випадку, якщо виконали свої інвестиційні завдання. Або в коштах виникла гостра необхідність.

Чим більше термін інвестування, тим менше комісія керуючого. А погашаючи пай, пам'ятайте, що ви можете забрати свої гроші тільки через кілька днів після подачі заявки.
Вирішивши залишитися клієнтом фонду, не переходьте в захисну позицію занадто часто. Це знизить очікуваний прибуток. А якщо продаєте пай на біржі, готуйтеся, що його ціна виявиться значно нижчою від реальної вартості.

Інвестуючи гроші на фондовому ринку через ПІФ, вкладник повинен собі чітко уявляти, іноді ринок йде вниз замість стрімкого підйому. Тому бажано навчитися терпіти збитки.

Якщо ви все ж вирішили розлучитися з керуючою компанією, то постарайтеся знаходитися в ринку деякий час, щоб визначити, яку кон'юнктуру ринку краще вибрати в підходящий момент.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99