Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Інвестиції в металеві рахунки

Автор: Vladislav
15.02.2016 12:52

Споконвіку золото вважається найнадійнішою світовою валютою. в ньому тримають свої резерви держави та його скуповують інвестори під час криз на фондовому ринку. Стати володарем власного золотого запасу може будь-хто і для цього зовсім не обов'язково скуповувати ювелірні магазини. Досить звернутися в банк і відкрити металевий рахунок.

Такі вкладення як правило дозволяють не тільки зберегти зароблені кошти, а й примножити їх. Найголовніше знати як правильно поводитися з подібними рахунками.

Металеві рахунки це своєрідна тиха гавань для інвесторів усього світу. Саме тут вони вважають за краще перечікувати кризи на фінансових ринках. Адже метали, особливо золото і срібло мають унікальну свойством- за всю історію людства їх ціна ніколи не опускалася до нуля, чого не скажеш про гроші або акціях.

Відкрити рахунок в російських банках можна в чотирьох металах: золото, срібло, платина, паладій. Тут головне для клієнта не помилитися у виборі металу, в якому він збирається відкривати металевий рахунок.

Вибір активу повністю залежить тільки від вкладника. Втім найголовніша помилка інвестора полягає зовсім не в правильному виборі того чи іншого металу, адже навіть вклавшись в усі чотири активи вкладник повинен розуміти що такий підхід абсолютно не гарантує очікуваний прибуток.

Ринок не може рости безперервно, тобто він зростає, потім відбувається певний відкат ціни (корекція) і трапляється така ситуація при якій клієнти, коли ціна різко зростає вгору починають цікавитися активом. Коли ж відбувається корекція ринку, тоді інвестори починають втрачати інтерес до цього активу. А надходити потрібно зовсім інакше, адже корекція це прекрасний спосіб придбати актив.

Друзі сайту: на сторінці http://uteka.ua/channels_store/Effektivnyj-menedzher-33 ви можете підписатися на канал, завдяки якому дізнаєтеся про багато корисних речей для того, щоб бути ефективним менеджером.

(!!!) Важливо пам'ятати що відкривши рахунки відразу в чотирьох металах, інвестор значно мінімізує свої ризики.

Металеві рахунки бувають двох видів: термінові і до запитання. Процедура їх відкриття нічим не відрізняється від звичайного банківського вкладу. Втім на високу процентну ставку як при стандартному депозиті, розраховувати не варто.

Оскільки останнім часом спостерігається суттєве зростання дорогоцінних металів, то ставки по таких рахунках практично дорівнюють нулю. Втім, експерти вважають що в певних випадках цим доходом можна пожертвувати, адже заробити на зльоті ціни можна набагато більше, ніж чекати закінчення терміну закриття рахунку і потім зіткнутися з корекцією.

Ще одна відмінність металевих рахунків від стандартних вкладів це мінімальний поріг входження. Якщо звичайний депозит можна завести, маючи при собі хоч 10 рублів, то для відкриття металевого рахунку початкова сума повинна бути набагато більше.

На наші запитання відповість керуючий партнер колегії адвокатів, Сергій Горбачов:

Наскільки з правової точки зору захищені клієнти банків, які відкривають металеві рахунки?

На сьогоднішній день правового регулювання як такого металевого рахунку практично не існує, дане правовідношення регулюється величезною кількістю локальних нормативних актів. До тих пір, поки ця ситуація не буде врегульована на рівні прирівнювання металевих вкладів до банківських операцій, гарантувати захищеність вкладників вельми складно.

Засоби, які громадяни розміщують на звичайних рахунках банку, які підпадають під систему страхування внесків захищені більше ніж при відкритті металевого рахунку?

Ситуація якраз в цьому і полягає, що якщо ви зберігаєте гроші за договором банківського вкладу ви більш захищений, оскільки в разі ліквідації банку ваші вимоги буде задовольнятися в першу чергу, на відміну від власників металевих рахунків.

На які моменти варто звертати увагу при виборі банку для відкриття металевого рахунку?

Насамперед треба зрозуміти банк тільки продає, або ж він ще може купувати золоті злитки якщо ви працюєте з готівкою металевими засобами. Потрібно з'ясувати на яких умовах банк буде з вами працювати, уточнити тарифи і комісії.

(!!!) Інвестору потрібно пам'ятати що основний дохід по металевих рахунках приносить зростання на метал, а не банківський відсоток!

Найвідповідальніший момент настає при підписанні договору. Ознайомитися з цим документів вкладнику слід обов'язково. В іншому випадку можна зіткнутися з неприємними сюрпризами, які при закритті рахунку серйозно знизять очікуваний прибуток. Багато банків використовують всілякі комісії, наприклад комісія при зняття металу з рахунку, тобто його переведення в готівку. Також можуть бути додаткові комісії при продажу металу. Всі ці моменти треба вивчати і обговорювати заздалегідь.

Комісії банку за операцію по рахунку в першу чергу слід вивчити тим вкладникам, які планують оперативно реагувати на котирування металу, адже в цьому випадку можна по кілька разів на день продавати золото або навпаки, докуповувати його. Банківські комісії за подібні операції можуть з'їсти значну частину очікуваного прибутку.

Банки встановлюють внутрішній курс покупки металу з клієнтського рахунку і він як правило нижче ніж на ринку, тому не уточнивши наскільки оперативно банк змінює курс покупки і продажу вкладник змушений буде продавати золото за ціною, значно меншою ніж його реальна вартість. Податки ще один важливий момент про який дуже часто забувають клієнти металевих рахунків. Перекласти процедуру сплати податків можна і на банк. Головне підняти це питання на етапі підписання документів, адже в іншому випадку спілкуватися з представниками фіскальних органів доведеться вже клієнту. Податкова отримує інформацію про доходи всіх клієнтів банку і в даному випадку у клієнта, чи не декларував свій дохід можуть виникнути проблеми.

Відкривши металевий рахунок, клієнт не побачить належне йому золото, адже метал знаходиться на вкладі в віртуальному вигляді. Єдиним підтвердженням що ви володієте певною кількістю зливків служитиме розписка, видана банком.

Але немає нічого неможливого. Якщо ви вже так хочете побачити, помацати а може навіть забрати додому куплене золото, менеджер банку піде вам назустріч. Спочатку вас попросять підписати доручення про видачу цінних металів з рахунку, після чого віртуальні злитки будуть переведені в реальні, потім зі сховища банку ви зможете забрати свій золотий запас. Але не потрібно поспішати цього робити, так як забирати злитки з банку не вигідно, адже в цьому випадку клієнт стикається з зайвими витратами. У підсумку, маса видається золота на руки виявиться набагато менше ніж було на рахунку.

Перший платіж, який виставлять вкладнику при переведенні в готівку металу це оплата 18% податку на додану вартість (ПДВ). Розмір чергового платежу залежить від виду злитків, які зажадає клієнт. Стандартні злитки бувають вагою від одного грама до одного кілограма. Мірні злитки мають наступні градацію в грамах: 1; 5; 10; 20; 50; 100; 250; 500; 1000. І з цієї номенклатури можна скласти будь-яку вагу, який вам потрібен.

Ось в цій існуючої градації і полягає підступ для клієнта. Чим менше вага зливка, тим він дорожчий. В результаті велика кількість одне грамових зливків означає значну переплату. Якщо говорити про відмінності у вартості 1 грама в стандартних зливках, то це сильно відрізняється від типу злитка, який клієнт хоче забрати. Якщо наприклад говорити про 1 грамі, то там величина може досягати і 25%. Адже вартість виготовлення одне грамових зливків дуже висока. Для прикладу візьмемо вартість зливків в банку Москви: ціна за зливок 1 грам-47 $ за грам, злиток 1 кг-37,7 за грам. Вигода великих злитків тут звичайно очевидна. Найменшу націнку банки роблять саме на кілограмові злитки, тому в них клієнту вигідніше за все переводити золото.

Але велика переплата не єдина проблема, з якою може зіткнутися вкладник при переведенні в готівку металу. У разі, якщо клієнт захоче придбати одне грамовий злиток, то швидше за все у банку може не виявитися такого злитка, то банку доведеться шукати злиток на міжбанківському ринку і в зв'язку з цим, можуть виникнути додаткові витрати.

Один з головних каверз очікує клієнта при поверненні золота. Банк може відмовитися викуповувати злиток, причому не важливо звернулися ви свою установу або в інше. Банки не зобов'язані купувати метал, і так уже склалося ринкова практика, що банки з більшою охотою продають золото, ніж його назад викуповують, а якщо викуповують, то така ціна виявляється набагато нижче ринкової для клієнта.

Навіть якщо клієнта знайшов банк, який викуповує золото за ринковим курсом, радіти передчасно. Золото у населення банки завжди забирають з великим дисконтом і його розмір в першу чергу буде залежати від експертизи, якої зазнає злиток. Наприклад, ви купили 100 грамовий злиток і потім приносите його в банк. Банк щоб перевірити що це золото, рассверливают злиток, так як немає іншої можливості подивитися що там всередині. Відповідно злиток буде зіпсований і отже у банку будуть витрати на виготовлення нового злитка.

Але навіть переконавшись що злиток дійсно складається з чистого золота, експерт продовжить перевірку. Менеджер буде оцінювати зовнішній стан злитка і будь-які дефекти на ньому приведуть до зниження вартості металу. Елементарно, злиток можна подряпати і він втратить свій товарний вигляд. Такий злиток буде дуже складно продати банку, і його доведеться продавати зі значною уцінкою. А наскільки може знизитися ціна вирішується в індивідуальному порядку. Чітких критеріїв визначення злитків у банку немає. Але на практиці дисконт при покупці такого злитка становить 30-40%, а якщо до цього додати ще й сплачений при переведенні в готівку металу ПДВ та комісію за розмір злитка, то втрати вкладника можуть досягати 50-60% від вартості.

Таким чином, якщо дорогоцінний метал втратив у вазі, якщо на ньому з'явилися подряпини, у металу змінюється властивості, які відображені в документах на метал. Звичайно ж в цьому випадку банк буде проводити експертизу, яка проводиться за рахунок клієнта. Плюс сюди витрати на транспортування і його зберігання. Це досить затратна процедура. Клієнт в разі не згоди з висновком експертизи від банку, може провести свою експертизу, але тимчасові витрати в результаті будуть несумірні з тим, що в результаті клієнт отримає. В цьому випадку набагато простіше знайти той банк, який купить метал на більш прийнятних умовах.

Підсумовуючи вищесказане, якщо вже ви зважилися на покупку металу, то краще укласти з банком договір відповідального зберігання та банк прийме метал в тій же вазі, в тій же якості і зобов'язаний буде його в тій же вазі і якості повернути.

Дорогоцінних металів не страшні ні війни, ні природні катаклізми, ні економічні потрясіння. Вони завжди будуть в ціні поки існує людство і ваші вкладення окупляться з більшим прибутком, якщо при інвестуванні в металеві рахунки ви врахуєте прості рекомендації:

  • 1. Щоб не залежати від вартості одного активу, вкладетеся в усі чотири металу.
  • 2. Вибираючи банк, пам'ятайте що відсотки я ставка не головне. Закривайте рахунок, як тільки порахуєте що ціна на метал досягла свого піку.
  • 3. Підписуючи договір, вивчіть банківські комісії за операції по рахунку і уточніть наявність пункт, за яким банк зобов'язується купити метал за ринковою вартістю
  • 4. Не варто забирати золото з банку, заплативши за це ПДВ. Надалі ви зіткнетеся з тим, що банк може відмовитися викупити злиток назад.

Покупку дорогоцінного металу не можна назвати екзотикою, адже в усі часи заможні люди колекціонували монети і золоті злитки. сьогодні відкрити металевий рахунок набагато зручніше. І нехай в цьому випадку ви стаєте власником віртуального металу, прибуток яку він принесе буде цілком реальна.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99