Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Депозитарій цінних паперів

Автор: Vladislav
24.02.2016 12:00

Сьогодні ми поговоримо про депозитарії. Депозитарій в його класичному розумінні це структура, яка надає послуги зі зберігання різних цінностей. Однак, бурхливий розвиток фондового ринку лише призвело до того, що з'явився крен в сторону того, що депозитарій зараз в основному надає послуги по по зберіганню цінних паперів.

При цьому функціонал депозитарію цінних паперів помітно розширився. Якщо раніше депозитарій забезпечував збереження цінних паперів, то зараз додався облік їх власників і послуги з організації переходу прав власності. Цінний папір, перебуваючи в сховищі депозитарію, може неодноразово змінити свого власника. Для цього всього лише досить внести новий запис в електронному вигляді в "рахунок депо".

За останній час оборот цінних паперів досяг неймовірних масштабів, а самі цінні папери поступово перетворилися в дуже ліквідний інструмент. На рахунках депозитарію відбувається постійне зберігання пакетів цінних паперів, збільшуючи таким чином швидкість роботи з ними, і відповідно прибутковість.

Друзі сайту: на сайті http://www.detective-kiev.com/ ви можете замовити послуги приватного детектива, якщо вам потрібно роздобути корисну чи компрометуючу інформацію про інших людей.

Цінні папери в депозитарії обліковуються різними способами. Це закритий, відкритий і змішаний спосіб. На одному особовому рахунку депо цінні папери найчастіше зберігаються відкритим способом. Це коли підлягає обліку тільки сумарна кількість цінних паперів без вказівок індивідуальних ознак, таких як розряд, серія і номер.

На наші запитання відповість Михайло Лауфер, президент депозитарно-клірингової компанії.

Які функції депозитарію цінних паперів?
Депозитарій здійснює облік і зберігання цінних паперів. Крім того, він надає ряд супутніх послуг своїм депонентам. Це послуги з участі в зборах акціонерів, послуги з перерахування дивідендів, консультування при справлянні податків доходів за цінними паперами. Крім того, існує особливий вид депозитаріїв: розрахункові депозитарії, в функцію яких входить здійснення розрахунків по угодах, які здійснюються на біржі і позабіржовому ринку.

Як і в якій формі оплачуються послуги депозитарію?
Послуги депозитарію оплачуються депонентом. Зрозуміло оплата проводиться в грошовій формі. У той же час структура і склад тарифів депозитарію залежить від кожного конкретного випадку. Є депозитарії, які стягують плату в процентному відношенні від обсягу, який знаходиться на зберіганні. Є депозитарій, які стягують фіксовану плату просто за ведення рахунку. Це бізнес рішення кожного депозитарію.

Де міститься інформація про депозитарії?
Перш за все подібну інформацію можна почерпнути на офіційному інтернет сайті федеральної служби з фінансових ринків, яка є органом влади, що регулює ринок цінних паперів. На їх інтернет сайті існує повна база по всіх організаціях, які мають депозитарні ліцензії. Ця база містить адреси і контактні телефони вітчизняних депозитаріїв.

Що таке рейтинг надійності депозитарію?
Це інтегральний показник, який дозволяє в синтетичному вигляді оцінити ступінь надійності того чи іншого депозитарію. Він включає в себе багато показників, які зачіпають як просто фінансові показники цієї організації, так і ступінь його технологічної оснащеності, досконалість його внутрішніх процедур, наявність страховок, які дозволяють покривати різні ризики. Тобто це якийсь показник, який дозволяє інвесторові оцінювати ризики зберігання активів в тому чи іншому депозитарії цінних паперів.

Депозитарні послуги надаються суворий відповідно до міжнародних вимог. Це забезпечення збереження цінних паперів, надання широкого спектру додаткових послуг, обслуговування кожного клієнта, враховуючи його індивідуальні потреби.

Депозитарій має розгалужену кореспондентську мережу, яка дозволять йому вести централізований облік всіх фінансових інструментів на фондовому ринку. Це призводить до скорочення витрат на обслуговування активів, а також позбавляє від необхідності заводити окремий рахунок депо в кожному розрахунковому депозитарії або реєстратора.

Найпростіше акції купити на біржі. Будь-яка брокерська компанія надасть вам допомогу. Якщо ж ви вибрали позабіржовий ринок, то вам необхідно: по-перше, укласти договір купівлі-продажу цінних паперів, по-друге, надати продавцю свої реквізити для зарахування туди цінних паперів. Рахунок може бути відкритий як у реєстратора емітента, так і в його депозитарії.

Чим же відрізняється реєстратор від депозитарію?
Реєстратор працює на підставі договору з емітентом, таким чином цінні папери двох емітентів можуть враховувати два абсолютно різних реєстратора. Депозитарій цінних паперів укладає договірні відносини з кожним клієнтом індивідуально і всі цінні папери, які належать клієнту, підлягають обліку тільки на одному рахунку.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99