Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Як оцінити надійність банку

Автор: Vladislav
22.04.2016 14:14

В умовах кризи банківська система стає особливо вразливою, тому правильна оцінка надійності банку ще більш актуальна. Багато з них в умовах нестабільності зіткнулися з труднощами, деякі збанкрутіли, але є і такі, які зуміли вистояти і продовжити свою досить-таки успішну діяльність.

Для якісної оцінки надійності банку необхідні спеціальні знання та навички, так як на стійкість фінансових організацій впливає декілька чинників. Буде потрібно оцінка показників рентабельності, динаміки і структури балансу, капіталізації, ліквідності, якості активів і ресурсів, якості управління і т.д.

Оцінити банк і зробити висновки про його надійності можна і на підставі ряду факторів, які не потребують особливих професійних знань.

Підтримка банків акціонерами

Труднощами, з якими доводиться стикатися банку, і їх подоланням стурбовані, насамперед, ті, чиєю власністю він є. Крах банку тягне за собою втрату бізнесу, а отже і прибутку. Важливим є те, чи достатньо у власників засобів і ресурсів для подолання цих труднощів. Виходячи з цього, найнадійнішими вважаються банки з прямим державним участю в капіталі або пов'язані з ним. Підтримку акціонерів отримують і банки, що входять до складу великих фінансово-промислових груп. Найбільш ненадійні з цієї точки зору - це невеликі приватні банки. В першу чергу це стосується банківського бізнесу - єдиного у свого власника.

Звичайно, при визначенні надійності того чи іншого банку, потрібно користуватися сайтом bankchart.com.ua - на ньому ви можете дізнатися об'єктивні рейтинги банківських послуг.

Доступ до інформації про акціонерів можна отримати на сайті банку, в річних звітах і звітах з цінних паперів, також публікуються на сайті. Слід зауважити, що структура власності банків буває досить складною, і досить часто їх власники не є справжніми власниками. Тому одним з додаткових факторів надійності банку є ступінь відкритості структури власності для інвесторів і клієнтів.

Для оцінки інших факторів необхідно ознайомитися з фінансовою звітністю кредитної організації - щоквартальним бухгалтерським балансом і звітом про прибутки і збитки. Це офіційна інформація, яку публікує на сайті банку або запитувана у банківських співробітників.

Динаміка банківських активів

На увагу заслуговують і суттєві скорочення активів - в цілому або за окремими статтями. Зниження активів більш ніж на 25% може бути викликано фінансовою скрутою, переорієнтацією або згортанням бізнесу, підготовкою банку до продажу.

Як би там не було, це пов'язано з серйозними змінами і може позначитися на платоспроможності і стійкості банку. Одним з негативних факторів є і суттєве зменшення капіталу. Насторожує моментом може бути і скорочення клієнтських коштів або заміна засобами кредитних організацій і випущеними з цією метою борговими зобов'язаннями.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99