Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Чому російські банки йдуть з України

Автор: Vladislav
23.06.2016 15:24

В середині травня відразу кілька російських банків з державною участю заявили про плани продати свій український бізнес. Тим самим мрія українських націоналістів про те, щоб порвати з усім російським, стає ближче до втілення.

В Україні присутні три великих російських банки з державною участю - Сбербанк, ВТБ і Зовнішекономбанк (ЗЕБ), а також «Альфа-банк», в капіталі якого участь держава не бере. За два останні роки їх частка на українському ринку значно скоротилася. Якщо на серпень 2014 р російський капітал в банківській системі України становив близько третини, то до вересня 2015 року цей показник опустився до 12%. Проте всі три російські банки з державною участю розглядають плани з продажу свого українського бізнесу. Про прагнення Ощадбанку, ВТБ і ЗЕБа піти з України 18 травня повідомив «Комерсант», за даними якого ці банки шукають можливість продати свої українські підрозділи навіть не дивлячись на те, що ситуація в економіці протягом першого кварталу цього року помітно покращилася, про що свідчать позитивні новости банков Украины.

Ідея продажу українського бізнесу народилася у російських банків не на порожньому місці, і пов'язана вона аж ніяк не тільки з обвалом ВВП і зниженням рівня життя, щобезпосередньо впливає на ефективність банківського бізнесу. З часу початку української кризи російські банки стали сприйматися в Україні як форпост політичного впливу Москви, і лише складна ситуація в економіці перешкоджала тому, щоб влада і різні націоналістичні формування взялися за них всерйоз. Проте фактів тиску на російські кредитні організації як на низовому, «народному», так і на більш високому рівні накопичилося достатньо для того, щоб задуматися про майбутні перспективи бізнесу. Причому деяка стабілізація української економіки на початку цього року зіграла при цьому скоріше негативну роль, дозволивши розпочати переговори з потенційними покупцями.

Тиск на російські банки почався незабаром після майдану. Але оскільки на державному рівні робити це було дуже небезпечно через можливі економічні наслідки, київська влада вважали за краще віддати ініціативу «низам». У вересні 2015 року на сайті українського президента була зареєстрована петиція з пропозицією заборонити в країні діяльність російських банків, включаючи Ощадбанк, ВТБ і «Альфа-банк». Їх діяльність, на думку автора петиції, завдає Україні збитків. Якщо протягом трьох місяців петицію підтримує не менше 25 тисяч громадян, президент отримує право в установленому порядку внести відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради. Дати хід цієї ініціативи в адміністрації П. Порошенко не зважився, добре усвідомлюючи наслідки такого кроку. Однак осад від спроби політичного тиску на російські банки залишився.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99