Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Як працює пожежна сигналізація: принцип і особливості

Автор: Таня
10.02.2020 22:12

 

Пожежна сигналізація повинна бути в будь-якому приміщенні. Трагедії, про які повідомляють ЗМІ, трапляються через її відсутність або порушення правил експлуатації. Щоб не ставитися зі зневагою до вимог пожежної безпеки, принцип роботи систем сигналізації треба знати.
 

Датчики і принципи їх роботи

Датчик реєструє зміни в навколишньому середовищі при початку пожежі. Це підвищення температури, концентрація СО2, дим і полум'я. У датчиках реалізовані "розумні" способи виміру цих параметрів в приміщенні. До речі, замовити проект пожежної сигналізації радимо в компанії «SSBB».
 
В оптичному датчику промінь світла прямує на фотоелемент. Якщо в промінь потрапляють частинки диму, розривається електричний ланцюг, датчик спрацьовує: включає звуковий сигнал або передає повідомлення на диспетчерський пульт.
 
Тепловий датчик працює за іншим принципом. При підвищенні температури нагріваються тонкі металеві пластинки. Вони розходяться, розмикають ланцюг, датчик спрацьовує.
 
У іонізаційних датчиках на дим реагують радіоізотопи. Датчики відкритого полум'я фіксують інфрачервоне випромінювання.
 
Комбіновані датчики реагують на дим, на температуру, на полум'я. Вони вважаються найнадійнішими.
 
Це цікаво. Чому пожежні сповіщувачі розміщують на стелі? При загорянні підвищується температура, починається активне переміщення нагрітого повітря. Це явище називається конвекцією. Гаряче повітря прагне до стелі, і несе частинки диму вгору, прямо до пожежних датчиків. Там нагріті гази концентруються, датчик реагує, тому що параметри навколишнього середовища вийшли з норми. Якщо датчик розташований на стіні, конвекційні потоки пройдуть повз.
 
У завгоспів є інше пояснення: щоб датчики ніхто не чіпав без необхідності.
 
Іноді датчик реагує на пил, на сигаретний дим, на таргана в корпусі. Пожежну сигналізацію відключають, іноді забувають включити через недбальство.

Cигнал оповіщення

Сигнал повинен відразу привернути увагу. Самий зрозумілий для людей в будівлі - текстової сигнал. Звучать короткі інструкції, як швидше залишити приміщення.
 
Можуть гудіти сирени, деренчати дзвінки, блимати покажчики напрямку до дверей з написом «Вихід». Система посилає сигнал, відкриваються запори, в деяких великих будівлях автоматично розчиняються стулки. Щоб все спрацювало так, як було закладено в проекті, до монтажу допускають сертифіковані компанії. Проектування і монтаж систем пожежного оповіщення сьогодні - це практичне застосування високих технологій.

Зв'язок з пультом пожежної охорони

Дані про спрацювання датчиків надходять на диспетчерський пульт. Рішення приймає диспетчер: включити систему оповіщення, викликати пожежників. Або розібратися на місці в причини спрацювання одного датчика з десяти, заставлених у великому приміщенні.
 
Від датчиків сигнал надходить на пульт по дротах. На великих пожежонебезпечних об'єктах передача сигналів і зворотний зв'язок йде по радіо. Якщо спрацьовують датчики в заміському будинку, власник отримає повідомлення на мобільний телефон.
 
У сучасних будівлях встановлюють комплексну систему безпеки. На один пульт приходять сигнали від безлічі датчиків, в тому числі датчиків системи пожежної безпеки.

Чи варто встановлювати пожежну сигналізацію в квартирі?

Це особисте рішення власників нерухомості. Виробники можуть запропонувати дуже прості сучасні рішення. Наприклад, бездротові датчики, передачу сигналу на телефон, поєднання систем пожежного оповіщення та охоронної сигналізації.
 
Поки закон про обов'язкове страхування житла обговорюється. Коли його приймуть, наявність пожерти сигналізації буде важливим пунктом при укладанні договорів.
 

Читайте статьи по теме

Євробачення 2022 (відео)




Дивитися інші відео/новини…

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99