Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Про затвердження Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами фізичних осіб (вiд 12.02.2002 №2)

Про затвердження Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами фізичних осіб

 

Рішення адміністративної ради
Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
від 12 лютого 2002 року N 2


Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
11 березня 2002 р. за N 241/6529


Із змінами і доповненнями, внесеними
рішеннями адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
від 5 грудня 2002 року N 16,
від 25 грудня 2003 року N 26,
від 14 лютого 2006 року N 44,
від 13 липня 2006 року N 48,
від 11 квітня 2007 року N 3,
від 9 квітня 2009 року N 2

 

Відповідно до статті 9 Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" адміністративна рада Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами фізичних осіб (додається).

2. Контроль за виконанням цього рішення покладається на виконавчу дирекцію.

3. Це рішення набирає чинності відповідно до чинного законодавства.

 

Голова
адміністративної ради


Я. Солтис


 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
від 12 лютого 2002 р. N 2
(у редакції рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
від 9 квітня 2009 р. N 2)

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
11 березня 2002 р. за N 241/6529


Положення
про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами фізичних осіб

 

1. Загальні положення

 

1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" і визначає порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) коштів за вкладами фізичних осіб.

 

2. Вклад (депозит) - кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які відповідно до законодавства розміщені вкладником на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку на іменних рахунках в учаснику (тимчасовому учаснику) Фонду чи залучені таким учасником у формі випуску (емісії) іменних ощадних (депозитних) сертифікатів і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства та умов договору. Відповідно до цього Положення Фонд відшкодовує вклади, розміщені на рахунках, що не використовуються вкладником для здійснення підприємницької діяльності.

 

3. Недоступність вкладів - неможливість одержання вкладу вкладником відповідно до умов договору, яка настає з дня призначення ліквідатора учасника (тимчасового учасника) Фонду.

 

4. Фонд гарантує кожному вкладнику учасника (тимчасового учасника) Фонду відшкодування коштів за його вкладами, включаючи відсотки, в розмірі вкладів на день настання недоступності вкладів, але не більше визначеної законодавством гарантованої суми за вкладами у кожному із таких учасників. Зазначений розмір відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, за рахунок коштів Фонду може бути збільшено за рішенням адміністративної ради Фонду залежно від тенденцій розвитку ринку ресурсів, залучених від вкладників учасниками (тимчасовими учасниками) Фонду.

У разі розміщення вкладником в одному учаснику (тимчасовому учаснику) Фонду кількох вкладів Фонд гарантує відшкодування коштів за такими вкладами, включаючи відсотки, у розмірі загальної суми вкладів за станом на день настання недоступності вкладів, але не більше розміру, встановленого відповідно до абзацу першого цього пункту.

Якщо вкладник має вклади у кількох учасниках (тимчасових учасниках) Фонду, які в подальшому реорганізувалися шляхом їх злиття, приєднання або перетворення в один банк - юридичну особу, Фонд гарантує відшкодування коштів за цими вкладами до закінчення строку дії договорів за цими вкладами на тих самих умовах, що й до реорганізації. Вклади, залучені після реорганізації учасників (тимчасових учасників) Фонду, гарантуються Фондом у загальній сумі, але не більше розміру, встановленого відповідно до абзацу першого цього пункту.

Вклади, розмір яких становить менше 1 гривні, не підлягають відшкодуванню.

 

5. Вкладники набувають право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в грошовій одиниці України з дня настання недоступності вкладів.

 

6. Відшкодування вкладів в іноземній валюті відбувається в національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України на день настання недоступності вкладів.

 

7. Відшкодування за вкладами здійснюються в готівковій або безготівковій формі.

Виплата сум і відкриття поточних рахунків здійснюється банком-агентом безкоштовно для вкладника.

Виплата гарантованої суми відшкодування вкладникам, які проживають за кордоном, здійснюється у порядку, установленому законодавством.

У разі якщо вкладник, який проживає за кордоном, не може отримати особисто суму відшкодування, виплата може бути здійснена його уповноваженому представнику в Україні.

Виплата відшкодування за вкладами, відкритими на ім'я неповнолітніх дітей, здійснюється їх батькам або опікунам.

 

8. Відшкодування за вкладами можуть сплачуватися іншим особам згідно із законодавством (за довіреністю, заповітом тощо).

 

9. Виплата Фондом гарантованої суми відшкодування через визначені банки-агенти здійснюється протягом трьох місяців з дня настання недоступності вкладів. У разі ліквідації системоутворюючого банку цей строк може бути продовжено до шести місяців.

Якщо вкладники не отримали відшкодування у зазначені строки, виплати здійснюються за результатами розгляду індивідуальних звернень вкладників до Фонду.

 

10. Строк позовної давності за зверненнями вкладників становить три роки.

 

11. Фонд не відшкодовує гарантовану суму за вкладами, що розміщені вкладниками, які не ідентифіковані ліквідаційною комісією.

 

2. Взаємовідносини Національного банку України та Фонду. Взаємовідносини ліквідатора учасника (тимчасового учасника) Фонду та Фонду

 

1. Національний банк України зобов'язаний у тижневий строк інформувати Фонд про відкликання банківської ліцензії на здійснення банківської діяльності, протягом двох днів інформувати Фонд про ліквідацію учасника (тимчасового учасника) Фонду та надати Фонду такі документи щодо учасника (тимчасового учасника) Фонду:

належним чином засвідчену копію документа про ліквідацію учасника (тимчасового учасника) Фонду;

список членів наглядової ради, ради директорів і ревізійної комісії банку, іноземного банку, вклади яких у банку, філії іноземного банку є недоступними;

список акціонерів банку, частка яких перевищує 10 відсотків статутного капіталу банку;

список працівників незалежних аудиторських фірм (аудиторів), які здійснювали аудиторські перевірки банку протягом останніх трьох років;

список вкладників, які на індивідуальній основі отримують від банку пільгові відсотки та мають фінансові привілеї, що призвели до погіршення фінансового стану банку.

 

2. Ліквідатор учасника (тимчасового учасника) Фонду має надати Фонду протягом двадцяти робочих днів з дня настання недоступності вкладів повний перелік вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами (далі - Список), із визначенням їх розрахункової суми, яка підлягає відшкодуванню відповідно до цього Положення, за формою, встановленою в додатку 1. Список складається за станом на день настання недоступності вкладів.

Протягом періоду виплат ліквідатор може надавати до Фонду додаткову інформацію про вкладників стосовно зменшення (збільшення) належних їм сум відшкодування у межах гарантованої суми, зменшення (збільшення) кількості вкладників, яким необхідно здійснити виплати, зміну особи вкладника та інформацію зі зміненими реквізитами вкладників. У разі збільшення гарантованої суми відшкодування та прийняття адміністративною радою Фонду рішення про поширення його дії на вкладників банків, філій іноземних банків, яким здійснюються виплати відшкодувань, ліквідатор має надати до Фонду додатковий Список вкладників із зазначенням сум до збільшеної гарантованої суми.

 

3. Сума відшкодування для кожного вкладника розраховується із загального (об'єднаного) обсягу всіх його вкладів та нарахованих відсотків за вкладами. Вклади, розміщені в іноземній валюті, включаються до Списку після перерахування сум вкладів за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України на день настання недоступності вкладів.

 

4. Ліквідатором не включається до Списку інформація про вклади осіб, яким Фонд не відшкодовує гарантовану суму за вкладами, а саме:

членів наглядової ради, ради директорів і ревізійної комісії банку, іноземного банку, вклади яких у банку, філії іноземного банку є недоступними;

працівників незалежних аудиторських фірм (аудиторів), які здійснювали аудиторські перевірки банку протягом останніх трьох років;

акціонерів, частка яких перевищує 10 відсотків статутного капіталу банку;

третіх осіб, які діють від імені вкладників, зазначених у абзацах другому - четвертому цього пункту;

вкладників, які індивідуально отримують від банку пільгові відсотки та мають фінансові привілеї, що призвели до погіршення фінансового стану банку.

Ліквідатор також не включає до Списку інформацію про вкладників, розмір вкладів яких становить менше 1 гривні.

 

5. Список складається в алфавітному порядку за прізвищами вкладників.

Дані символів у полях, що використовують символи алфавіту (колонка 2 - "Прізвище, ім'я, по батькові"; колонка 4 - "Назва населеного пункту, де мешкає вкладник"; колонка 5 - "Назва області"; колонка 6 - "Назва району"; колонка 7 - "Назва вулиці, номер будинку, номер квартири"; колонка 8 - "Документ, що засвідчує особу"), повинні бути подані лише з використанням символів українського, російського та латинського (для іноземців) алфавітів для системи Windows (кодова сторінка 1251).

Дані про вкладника включаються до Списку лише один раз.

При включенні даних до Списку допускаються лише загальноприйняті при написанні скорочення, наприклад:

адреси: м. Київ, Київська обл., Фастівський р-н, с. Ярошівка, вул. Поштова, буд. 1, кв. 2;

документів, що засвідчують особу: паспорт серії АА N 318262, виданий Шевченківським РУГУ МВС України в м. Києві 25/12/1996.

Дані про прізвище, ім'я та по батькові заносяться до Списку повністю, без скорочень.

Список разом із супровідним листом подається до Фонду одночасно на паперових та електронних носіях.

Дані на паперових носіях та їх електронна версія повинні бути ідентичними. Про ідентичність поданих ліквідатором даних зазначається в супровідному листі.

Усі сторінки Списку на паперових носіях мають бути пронумеровані, прошнуровані. Список засвідчується підписом ліквідатора та відбитком печатки банку, філії іноземного банку.

Дані Списку на електронних носіях подаються у файлі з розширенням csv відповідно до структури Списку вкладників (додаток 1). Файл csv формується за Правилами формування csv файлів (додаток 2).

 

6. Подання ліквідатором інформації до Фонду здійснюється особисто вповноваженою особою ліквідатора або через Державне підприємство спеціального зв'язку.

 

7. Ліквідатор відповідає за повноту та достовірність наданої до Фонду інформації.

 

8. На запит Фонду ліквідатор надає додаткову інформацію про номери рахунків, на яких обліковуються вклади (депозити) вкладника і нараховані за ними відсотки, та суми залишків на рахунках, уключаючи нараховані відсотки, за формою, встановленою в додатку 3.

 

3. Діяльність Фонду при здійсненні відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб

 

1. Після отримання від Національного банку України документів, що передбачені пунктом 1 глави 2 цього Положення, Фонд здійснює такі заходи:

приймає рішення про відшкодування коштів вкладникам відповідно до наданого ліквідатором Списку;

протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про відшкодування коштів за вкладами фізичних осіб повідомляє вкладників через офіційні друковані засоби масової інформації про порядок відшкодування коштів за вкладами. Оголошення публікуються один раз на тиждень протягом одного місяця з дня прийняття рішення про відшкодування;

укладає договір з банком-агентом на виплату відшкодувань за рахунок коштів Фонду;

на підставі даних Списку складає для банку-агента загальний реєстр одержувачів сум відшкодувань за рахунок коштів Фонду (далі - Реєстр) (додаток 4);

повідомляє банк-агент про дату початку виплат;

перераховує на вказаний банком-агентом рахунок розраховану за Реєстром суму коштів, які банк-агент має сплатити одержувачам відшкодувань за їх зверненнями.

 

2. Реєстр складається на паперових та електронних носіях.

Дані на паперових та електронних носіях повинні бути ідентичними. Про ідентичність поданих Фондом даних зазначається в супровідному листі Фонду до банку-агента.

Дані Реєстру на електронних носіях подаються у файлі з розширенням csv відповідно до структури Реєстру (додаток 4). Файл csv формується за Правилами формування csv файлів (додаток 2).

Усі сторінки Реєстру на паперових носіях мають бути пронумеровані та прошнуровані. Реєстр підписується відповідальною особою, яка його склала, та засвідчується підписами директора-розпорядника і головного бухгалтера та відбитком печатки Фонду.

 

3. Передача Фондом документів до банку-агента здійснюється особисто вповноваженою особою Фонду або через Державне підприємство спеціального зв'язку.

 

4. Фонд набуває право кредитора щодо учасника (тимчасового учасника) Фонду на всю суму, що підлягає відшкодуванню, з дня настання недоступності вкладів.

 

5. Виплата сум відшкодувань вкладникам, які не одержали їх протягом тримісячного (шестимісячного) строку, здійснюється Фондом шляхом переказу коштів за індивідуальними зверненнями вкладників. Для отримання коштів вкладник або вповноважена особа повинна надіслати до Фонду заяву довільної форми з проханням виплатити гарантовану суму відшкодування. До заяви мають додаватися копія документа про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів та копія паспортного документа (сторінки, що містять прізвище, ім'я, по батькові, інформацію про номер, ким виданий, дату видачі). Особи, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи та у паспортах яких є відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера, до заяви додають копію паспортного документа (сторінки, що містять прізвище, ім'я, по батькові, інформацію про номер, ким виданий, дату видачі, відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера).

Якщо відшкодування виплачується батькам або опікунам, окрім зазначених документів одного з батьків або опікунів, надсилається копія свідоцтва про народження дитини. У разі опіки - додатково надсилається також оформлений згідно з законодавством документ, що ця особа на момент здійснення виплат є опікуном.

Якщо відшкодування виплачується іншим особам за довіреністю, заповітом тощо, то до Фонду повинні бути надіслані також завірені в нотаріальному порядку копії зазначених документів.

Після перевірки даних вкладника за Списком складається Реєстр відповідно до вимог пункту 2 цієї глави цього Положення та передається банку-агенту для виплат. Розрахована сума переказів перераховується на вказаний банком-агентом рахунок, з якого здійснюються виплати одержувачам відшкодувань за їх зверненнями. Вкладникам направляються повідомлення про здійснення переказу.

Якщо відшкодування має бути виплачено спадкоємцю - юридичній особі, до Фонду надсилається письмова заява про сплату гарантованої суми відшкодування, засвідчена підписом керівника та відбитком печатки цієї юридичної особи. У заяві зазначаються дані, що забезпечують ідентифікацію вкладника та спадкоємця, а також платіжні реквізити для перерахування коштів.

Переказ коштів фізичним особам може здійснюватися через банк-агент, відділення "Укрпошти" та на банківський рахунок за вказаними реквізитами, юридичним особам - на банківський рахунок за вказаними реквізитами.

 

4. Діяльність банку-агента при здійсненні виплати сум відшкодувань за вкладами фізичних осіб

 

1. Банк-агент зараховує перераховані Фондом кошти на рахунок, з якого здійснюються виплати одержувачам відшкодувань за їх зверненнями за рахунок коштів Фонду.

 

2. Після одержання Реєстру та коштів від Фонду банк-агент на другий робочий день організовує виплати гарантованих сум, зокрема через свої відокремлені підрозділи, та письмово повідомляє про це Фонд.

Банк-агент самостійно приймає рішення про здійснення виплат і забезпечує доступність отримання вкладниками гарантованих сум відшкодувань у будь-якій установі банку, що є учасником внутрішньобанківської електронної платіжної системи термінових переказів коштів по Україні в національній валюті.

 

3. Паперова та електронна версії Реєстру зберігаються в банку-агента - юридичної особи в сервісному центрі для обліку та контролю.

Для здійснення виплат за місцезнаходженням одержувачів коштів банк-агент забезпечує авторизацію вкладників за даними документів, що засвідчують особу, та ідентифікаційними номерами (за наявності).

 

4. При проведенні виплат за місцезнаходженням вкладника, уповноважений працівник філії банку-агента повинен:

здійснити відповідно до вимог глави 5 ідентифікацію особи, яка звернулася за отриманням відшкодування;

зв'язатися із сервісним центром банку-агента для здійснення авторизації одержувача, порівнюючи його дані з даними Реєстру Фонду;

при підтвердженні авторизації здійснити за видатковим касовим ордером виплату коштів та направити до сервісного центру банку-агента повідомлення, в якому вказуються реквізити одержувача коштів, дата проведення виплати.

 

5. Банк-агент забезпечує цілісність та конфіденційність інформації під час її обробки, передавання та зберігання.

 

6. У філіях банку, де здійснюватимуться виплати, банк розміщує інформацію про виконання ним функцій банку-агента Фонду з виплати гарантованих сум відшкодувань вкладникам банку, філії іноземного банку, що ліквідується.

 

7. Банк-агент несе перед Фондом відповідальність, пов'язану з правильністю проведення виплат гарантованих сум.

 

8. За дорученням одержувача гарантованої суми відшкодування банк-агент може відкрити йому рахунок для зарахування коштів або перераховувати ці кошти за заявою одержувача на зазначений ним рахунок.

 

9. Інформація про хід виплат відшкодувань надається Фонду банком-агентом у встановлені договором терміни у вигляді Переліку вкладників, яким виплачені банком-агентом суми відшкодувань за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Перелік) (додаток 5), складеного в алфавітному порядку за прізвищами вкладників, із зазначенням суми та дати виплати відшкодування.

Звітність надається Фонду на паперових та електронних носіях разом із супровідним листом.

Звітність на паперових носіях засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера та відбитком печатки банка-агента.

 

10. Банк-агент припиняє виплати відповідно до умов договору і протягом двох робочих днів здійснює такі дії:

перераховує Фонду суму невиплачених коштів;

направляє остаточний звіт за встановленою формою (додаток 6) на паперових та електронних носіях;

направляє Перелік, складений у алфавітному порядку за прізвищами вкладників, із зазначенням суми та дати виплати відшкодування (додаток 5) на паперових та електронних носіях.

Остаточний звіт та Перелік подаються на паперових носіях (прошитих, пронумерованих), засвідчених підписами керівника і головного бухгалтера та відбитком печатки банку.

Дані на паперових та електронних носіях мають бути ідентичними.

 

11. Звіт та Перелік на електронних носіях подаються до Фонду у файлі з розширенням csv відповідно до структури згідно з додатками 5 та 6 до цього Положення.

Файли csv формуються за встановленими Правилами формування csv файлів (додаток 2).

Зазначені форми додатків мають використовуватися в усіх випадках здійснення виплат з поправками відповідно до конкретної ситуації та договорів.

 

12. Подання банком-агентом звітності, Переліку та інших документів до Фонду здійснюється або особисто вповноваженою особою банку-агента, або через Державне підприємство спеціального зв'язку.

 

13. Усі дані про виплати направляються до Фонду від імені банку-агента - юридичної особи.

 

5. Порядок ідентифікації вкладників або інших осіб, які звертаються за отриманням гарантованої суми відшкодування

 

1. Ідентифікація вкладника або іншої особи, яка звертається за отриманням гарантованої суми відшкодування, здійснюється вповноваженими особами Фонду або банку - агента.

 

2. Підставою для ідентифікації фізичної особи, яка має право на отримання гарантованої суми відшкодування, є такі документи:

для громадян України, які:

постійно проживають в Україні, - паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України, або тимчасове посвідчення громадянина України, для малолітніх і неповнолітніх осіб, яким не виповнилося 16 років, - свідоцтво про народження;

виїжджають на постійне місце проживання за кордон, - паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про виїзд на постійне місце проживання за кордон;

постійно проживають за кордоном, - паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

для іноземних громадян, які:

постійно проживають в Україні, - паспортний документ з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання;

тимчасово перебувають в Україні, - паспортний документ;

для осіб без громадянства, які:

постійно проживають в Україні, - посвідка на постійне проживання;

тимчасово перебувають в Україні, - паспортний документ;

для біженців - посвідчення біженця.

Паспортним документом іноземця та особи без громадянства є документ, що підтверджує громадянство іноземця або посвідчує особу без громадянства, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, дає право виїзду за кордон і визнаний Україною.

Фізичні особи - резиденти, крім паспорта або документа, що його замінює, додатково мають пред'явити документ про присвоєння їм ідентифікаційного номера платника податків та інших обов'язкових платежів, крім осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи та у паспортах яких є відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

 

3. Результат ідентифікації вкладника встановлюється після перевірки кожного окремого елемента інформації про вкладника. Такими елементами є:

прізвище, ім'я, по батькові;

ідентифікаційний номер (за наявності);

серія паспортного документа (за наявності);

номер паспортного документа;

дата видачі паспортного документа;

найменування або шифр органу, яким виданий паспортний документ.

 

4. Результат вважається позитивним у таких випадках:

за умови повної відповідності даних Реєстру (Списку) документам, наданим заявником;

у разі підтвердження факту зміни прізвища, імені, по батькові та даних паспортного документа вкладника довідками, виданими відповідними органами державної влади, засвідченими підписом посадової особи та відбитком печатки установи.

 

5. Шляхом наступної перевірки допускається підтвердження прав особи на отримання гарантованої суми відшкодування у разі виявлення певних невідповідностей (описок) в інформації про вкладника у Реєстрі (Списку) та наданих документах, а саме виявляється відповідність, невідповідність або неповна відповідність між кожним окремим елементом інформації Реєстру (Списку) та документами, наданими вкладником.

Не впливає на результат ідентифікації:

написання лапок або іншого символу замість апострофа (результат перевірки елемента вважається позитивним);

розбіжність у літерах І, Ї, И та Й, Е, Є та Э більше одного знака в написанні прізвища, імені та по батькові, наприклад: "Олександрівна - Александрівна", "Овсіївна - Овсівна", "Михаіл - Михаїл" (результат перевірки елемента вважається позитивним);

пропуск слів, написання абревіатурою або використання загальноприйнятих скорочень у найменуванні органу, яким виданий документ, наприклад: "відділенням - від.", "МВС - УМВС", "Амур-Нижньодніпровським - АНД", у даті видачі паспортного документа тощо (неповна відповідність);

розбіжність у даті видачі паспортного документа за умови відповідності серії, номера та найменування органу, яким виданий документ.

Залежно від поєднання результатів перевірок кожного окремого елемента остаточний результат ідентифікації вважається позитивним або негативним.

 

6. Якщо остаточний результат ідентифікації вкладника банком-агентом визнано негативним, виплата гарантованої суми відшкодування не здійснюється, та не пізніше наступного робочого дня банк-агент повідомляє про це Фонд шляхом направлення відповідного листа.

Виплата зазначеній особі здійснюється тільки після отримання банком-агентом письмового повідомлення від Фонду про дозвіл щодо виплати коштів, яке надсилається Фондом протягом 15 днів з дня отримання листа від банку-агента. Якщо результат остаточної ідентифікації вкладника Фондом визнано негативним, Фонд, не пізніше наступного робочого дня, направляє відповідний запит ліквідатору учасника (тимчасового учасника) Фонду. Виплата гарантованої суми здійснюється після внесення ліквідатором протягом 10 днів з дня отримання запиту Фонду відповідних змін до Списку та подання їх до Фонду.

 

Начальник відділу
організації виплат та методології
вкладних операцій



Т. П. Лінник


Читать еще статьи по теме

Материалы по теме

( 0 Votes )
 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99