Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Що таке технічний овердрафт по карті

Автор: Vladislav
19.07.2016 13:12

Технічний овердрафт по карті - це перевищення суми операції, яка була здійснена по банківській карті, над тією сумою, яка була доступна. Технічний овердрафт також називають недозволеним або несанкціонованим. Він може виникнути як на кредитній карті, так і на дебетової.

Такий овердрафт буває передбаченим і непередбачуваним. Передбачений прописаний в договорі банківського рахунку, за яким у разі появи овердрафту клієнт зобов'язаний вчасно погасити його і виплатити всі відсотки. Овердрафт вважається непередбачуваним в тому випадку, якщо в договорі зазначено, що клієнт має право здійснювати операції тільки в межі суми, наявної на карті.

Технічний овердрафт

При появі технічного овердрафту банк має право вимагати від свого клієнта повернення повної суми заборгованості по карті і відсотків, нарахованих на цю суму.

Друзі сайту: можливо ви хочете сумка женская купить недорого украина за найвигіднішими цінами.

Причини виникнення

Існує кілька причин появи овердрафту. Найчастіше зустрічаються такі:

  • Зняття грошей в сторонньому банкоматі. Наприклад, на балансі карта є сума, що дорівнює 5 тисячам гривень. Власник картки знімає всю суму, але не в своєму банкоматі, а в сторонньому. Згідно з умовами користування карти, за зняття готівки в сторонніх банкоматах може братися комісія. Таким чином, при знятті всіх коштів в чужому банкоматі у власника картки виникне технічний овердрафт, рівний розміру комісії.
  • Зняття готівки в іншій валюті. Як правило, при знятті готівки в іншій валюті власники карти забувають, що за конвертацію валюти стягується комісія, тому, знімаючи всю суму з карти, людина потрапляє під технічний овердрафт. Крім того, при переведенні в готівку коштів у валюті недозволений овердрафт може виникнути і з інших причин. Справа в тому, що спочатку відбувається блокування можна зняти з рахунку коштів, списатися вони можуть і через кілька днів, а курс може бути вже іншим. Якщо на рахунку буде недостатньо грошей, виникне несанкціонований овердрафт.
  • Списання різних комісій за користування карти. Наприклад, комісія може стягуватися за СМС-інформування, річне обслуговування, страховку і будь-які інші послуги. Якщо на момент зняття комісії на рахунку не було коштів, то виникне невирішене овердрафт.

Технічний овердрафт може з'явитися і через інші причини, тому рекомендується ретельно стежити за балансом по своїй карті і зводити до мінімуму ймовірність перевитрати коштів.

При виникненні овердрафту банк може зажадати сплатити штрафи і неустойки, крім того випадку, коли він виникає через списання комісій за користування карти.

Плата за технічний овердрафт

Якщо недозволеного овердрафту з яких-небудь причин уникнути не вдалося, то необхідно погасити його в найкоротші терміни. І не варто забувати, що за такої перевитрата коштів більшість банків стягують штраф або відсоток.

Практично у всіх банках відразу передбачена можливість появи технічного овердрафту, плата за нього відразу прописується в договорі, вона може бути у вигляді певного штрафу або відсотка від суми наявної заборгованості. Розмір плати за технічний овердрафт може досягати 50% річних.

Щоб не виникало технічний овердрафт по карті, рекомендується постійно відстежувати залишок грошових коштів та звертати увагу на все не пройшли або анульовані платежі, так як вони можуть бути першими сигналами про те, що для проведення операції недостатньо коштів. Крім того, рекомендується залишати на рахунку карти невелику суму грошей на випадок зняття непередбачених комісій.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99