Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Чарджбек (chargeback): як повернути свої гроші?

Автор: Vladislav
16.07.2016 14:22

Чарджбек (в перекладі з англійської chargeback - повернення платежу) - це процес оскарження банком операції по карті, яка була проведена власником. Найчастіше ініціатором проведення такої процедури виступає власник карти, але іноді їм стає і банк. Наприклад, якщо платіж пройшов по неіснуючій карті.

Коли можна вимагати чарджбек

За правилами міжнародних систем, клієнт банку може зажадати чарджбек в наступних випадках:

  • кошти були двічі списані з карти;
  • продавець не здійснив рефандов або відмовився прийняти товар назад;
  • сума операції відрізняється від вартості покупки;
  • з рахунку карти були списані кошти, однак покупець товар або послугу не отримав;
  • покупець отримав товар або послугу, але оплатив її іншим способом;
  • покупець залишився не задоволений товаром або послугою;
  • з рахунку карти були списані кошти за покупку товару або послуги, яку власник картки не скоював.

Чарджбек можуть зажадати всі власники карт платіжних систем Visa або MasterCard.

У тому випадку, коли причиною списання грошей з карти став кардинг (скімінг або фішинг), звернутися в банк необхідно протягом одного робочого дня. Такий термін є законодавчо затвердженими, в іншому випадку, банк не зобов'язаний повертати кошти. Єдиний виняток - у власника картки підключена послуга оповіщення, проте повідомлення про зняття готівки отримано не було. В такому випадку, банк зобов'язаний компенсувати вкрадені кошти.

Друзі сайту: вас може зацікавити інформація про DMZ - Деражнянський молочний завод, який відомий високою якістю своєї продукції.

Як відбувається процедура чарджбека

Щоб повернути кошти, держатель картки повинен звернутися в банк і написати заяву, в якому він вказує причину, чому він вважає, що операція шахрайська або недійсна. У заяві повинен бути номер карти, реквізити, дата і сума операції, а також будь-яка інша інформація, яка вплине на рішення. Потім банк проводить розслідування, і якщо власник прав, то він списує суму платежу з торгової точки і повертає її платнику.

У законі термін повернення коштів не прописаний. У тому випадку, коли грошові кошти списуються з торгової точки, проблема зазвичай вирішується за 1-2 місяці. Якщо чарджбек відбувається через шахрайство, то повернення грошей можливий протягом півроку, причому банк може повторно затримати гроші, якщо при розгляді претензії була виявлена ​​вина клієнта. Найчастіше банк може висунути претензію в недбалому зберіганні реквізитів або їх передачі іншій стороні.

Чарджбек при покупках в інтернет-магазинах

У тому випадку, коли покупка була здійснена через інтернет-магазин і покупець хоче зробити чарджбек, він також повинен звернутися в банк. Крім звичайної інформації, про яку йдеться в заяві, власник картки може докласти роздруківку опису товару (необхідно вказувати URL сторінки), сторінку з відстеженням доставки, листування з продавцем, поштові чеки і квитанції і так далі. У разі позитивного рішення кошти будуть повернуті на карту.

Коли покупка була здійснена за допомогою Paypal, покупець звертається в банк, щоб оскаржити платіж, проведений в Paypal. Далі банк передає претензію Paypal і той відкриває «справа про поворотний платіж». Протягом 10 днів продавець повинен відповісти на претензію і надати підтвердження, що товар був відправлений, а також будь-яку інформацію для опротестування повернення платежу. Потім виноситься рішення, і справа закривається.

Таким чином, чарджбек - це можливість повернути кошти, сплачені карткою Visa або MasterCard, в тому випадку, коли товар або послуга не відповідають якості або вони були не отримані, а також коли кошти були вкрадені шахраями.

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99