Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Купівля ділянки землі

Автор: Vladislav
01.02.2016 18:44

Погана екологія, перенаселеність, нескінченні автомобільні пробки - зворотний бік щоденного існування мегаполіса. Покупка ділянки землі це можливість хоча б ненадовго забути про міську метушню. Але щоб відпочинок на купленому вами ділянці землі не був нічим затьмарений, доведеться потурбуватися заздалегідь.

Нюансів при купівлі ділянки землі багато. Люди, які вже пройшли через цю процедуру, не радять здійснювати операцію без допомоги професіоналів.

 

Вибираючи земельну ділянку, майбутній власник в першу чергу повинен визначитися для чого він купує цю землю. Адже далеко не скрізь можна побудувати будинок. Тому якщо метою покупки ділянки землі є зведення будинку, то купувати слід тільки ділянки, де таке будівництво дозволено.

Друзі сайту: можливо вас зацікавить професійна аудиторська фірма, в якої ви можете замовити якісні та оперативні послуги по аудиту.

Кандидат в забудовники може придбати земельну ділянку під будівництво індивідуального житлового будинку тільки лише - або в межах земель населених пунктів, або за межами меж населених пунктів, тобто, на землях сільськогосподарського призначення, але тоді в документах, які є право встановлюють, повинно звучати про тому, що категорія земель - "землі сільськогосподарського призначення" і вид дозволеного використання для дачного будівництва чи господарства.

Втім, навіть вибравши ділянку, на якій дозволено будівництво будинку, відразу погоджуватися на угоду не варто. Покупцеві необхідно уточнити один важливий момент.

Візьмемо наприклад садове товариство. Цей вид землі відрізняються від індивідуально-житлового будівництва тільки пропискою. В принципі, будувати можна все що завгодно, але ось отримати прописку в такому будинку буде неможливо

Якщо ж метою покупки ділянки землі є будівництво будинку для постійного проживання з можливістю прописки, то потрібно купувати землю, призначену під індивідуальне житлове будівництво. Використовувати землю не за призначенням заборонено.

Наприклад, на землі поселень, призначеної для індивідуального житлового будівництва, не можна будувати багатоповерхові житлові будинки. А на сільськогосподарських землях, призначених для рослинництва, не можна будувати тваринницькі ферми або дачі.

Але, на землях призначених для будівництва багатоповерхових будинків, можна будувати, наприклад будинки серії B-2000. Вони мало поширені в Москві, а більше зустрічаються в Московській області. Будинки такого типу добре підходять для інвестицій, так як відповідають одним з головних критеріїв для інвестора - будуються швидко і ціна на квартири в них більш демократична, ніж у монолітно-цегляних побратимах. У таких будинках зазвичай будуються квартири від 47 до 90 м, які можна ділити на студії і здавати різним людям, отримуючи більше, ніж при здачі цілої квартири.

При виборі ділянки землі та процедурі оформлення ділянок у власність слід звернути увагу на ці основні моменти:

Мета покупкі.Ви повинні чітко для себе знати, для яких саме цілей Ви збираєтеся зробити покупку земельної ділянки. Адже найчастіше купують земельну ділянку для будівництва на ньому якогось заміського будинку, і набагато менше купують для огородства. Щоб зрозуміти чи можливо взагалі будівництво на ділянці який ви плануєте купити, найкраще звернутися до фахівця, який вивчить всі необхідні документи.

Документація. Насамперед, потрібно вивчити документи, право встановлюють земельну ділянку. Це такий документ, на підставі якого був отриманий продавцем дану земельну ділянку. Це може бути договір купівлі-продажу, це може бути свідоцтво про право на спадщину, який виданий саме нотаріусом, чи інший документ. Також свідоцтво про державну реєстрацію права, тобто цей документ свідчить про те, що права на дану земельну ділянку зареєстровано у встановленому законом порядку в органах державної реєстрації.

Варто пам'ятати, що будинок можна зводити тільки на землях поселення і сільгосп землі. У будинку на садівничих землях прописатися можна.

Є ще одна помилка, яку здійснюють більшість покупців землі. Вони не цікавляться, які існують плани з освоєння цих територій. А це може стати неприємним сюрпризом в майбутньому. Наприклад, ви придбали какой то земельну ділянку, а через деякий час ви раптом дізнаєтеся що поряд з вашим ділянкою хто то побудував хімічний комбінат або свиноферму. Погодьтеся що приємного мало. Тому потрібно відразу дізнатися, яким чином здійснюється комплексне освоєння територій, де Ви плануєте придбати земельну ділянку.

Всі ці моменти слід з'ясувати покупцеві ще до етапу покупки ділянки землі. Вам варто дізнатися не тільки про майбутню, а й про вже існуючій інфраструктурі в тій місцевості, де купується земля.

І навіть якщо в районі вже є вся необхідна інфраструктура, радіти не варто. Для початку потрібно уточнити, чи можна підключитися до всіх цих інженерних мереж.

Купувати ділянку землі потрібно в тому місці, де вже є технічні умови на комунікації. Інакше, купивши ділянку землі навіть за дуже невеликі гроші, Ви ризикуєте тим, що Вам доведеться вкласти величезні кошти, щоб підключитися до електрики, газу, провести дорогу і так далі. Навіть якщо Ви бачите або знаєте, що там проходить газова труба, це ще не факт, що до неї Ви можете підключитися.

Якщо ви плануєте придбати ділянку землі з лісом або на березі водойми, слід пам'ятати що при покупці таких ділянок можуть накладатися певні обмеження.

Звичайно, непогано б купити ділянку землі поруч з лісом, але якщо ця ділянка потрапляє в природоохоронну зону, то будівництві там можна просто забути. Ви можете користуватися цією ділянкою, але от побудувати будинок на такій ділянці вже не вийде.

Щоб уникнути таких помилок при купівлі ділянки землі, потрібно в обов'язковому порядку поцікавитися який ліміт світла і газу буде відведений на цей будинок. Адже якщо в майбутньому ви захочете провести реконструкцію будинок, збільшивши його обсяг, то в садовому товаристві може не вистачити тих потужностей, які вам будуть вимагатися. Ось це теж треба з'ясовувати ще до покупки.

І ще один важливий момент, який також потрібно врахувати. Коли будете купувати в якій-небудь місцевості земельну ділянку, Вам потрібно поцікавитися, чи буде проходити поруч з садовим товариством яке-небудь велике будівництво. Чи буде проходити там дорога або споруда якого-небудь великого об'єкта, промислового комплексу або чогось іншого, що потім, на жаль, зможе затьмарити ваше перебування на даній земельній ділянці.

Після того, як ділянка вашої мрії знайдений, починається паперова тяганина. Підготувати документи зобов'язаний продавець. Від покупця ж потрібно тільки паспорт.

Продавець земельної ділянки в першу чергу повинен надати свідоцтво, що підтверджує те, що він є легітимним власником, що його права зареєстровані в єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно.

До свідоцтвом про реєстрацію права, продавець зобов'язаний додати документ, на підставі якого він отримав права на цю землю. На руках у власника повинен бути кадастровий план ділянки і довідка з податкової інспекції про відсутність заборгованості по податках.

Якщо ви купуєте ділянку землі разом з будовами, вимагайте у продавця документи і на них! Але слід пам'ятати, що наявність у продавця всіх необхідних документів ще не привід відразу укладати угоду. Адже головні "підводні камені" ховається саме в цих паперах.

В акті на право володіння землі обов'язково повинні бути вказані межі ділянки. Якщо цього запису ви не знайшли, то можливо, межі досі чітко не визначені. А це означає, що продавець може судитися з сусідом за право пересунути паркан. Не перевіривши документи, при купівлі такого наділу, розбиратися з сусідом доведеться вже вам.

Є і ще ряд нюансів, які слід передбачити покупцям ділянки землі.
Наприклад, на ділянку може бути накладено арешт. Крім того, якщо земля отримана в спадщину, то продавець повинен вступити в права спадкування. В іншому випадку, угода в майбутньому може бути визнана недійсною. Розібратися у всіх цих документах не фахівцеві буває дуже не просто. З усіма цими документами можна прийти в реєстраційну районну палату, яка є остаточною інстанцією. І там вони зобов'язані за законом подивитися документи і сказати, що неправильно, що потрібно робити і куди звернутися.

Однак, навіть отримавши підтвердження фахівця, що документи в порядку, все ж не поспішайте укладати угоду. Покупцеві необхідно дізнатися про ті обременениях, які накладені на цю землю, тобто перелік того, чого на ділянці робити не можна. Всі ці заборони мають бути прописані в кадастровому плані.

Особливу увагу покупцям слід звертати на ті ділянки, які купуються у водоохоронній зоні. Якщо Ви купуєте ділянку землі у водоохоронній зоні, то там звичайно можна будувати, але існують ряд обмежень. Там не можна робити розорювання земель, не можна удобрювати ці землі, не можна будує пункти миття машин і так далі.

Ще один нюанс, пов'язаний з придбанням ділянки на землях сільськогосподарського призначення, призначених для фермерського господарства. Купивши його, в майбутньому землевласникові доведеться вести на ньому сільськогосподарську діяльність.

Якщо ви придбали землю сільськогосподарського призначення, наприклад під фермерське господарство, то ви обов'язково повинні на ній що небудь вирощувати. Тобто у вас повинна бути компанія або індивідуальне підприємство, по якому ви будете здавати звітність, показуючи яку саме діяльність ви ведете на даній ділянці землі.

Чи не з'ясувавши всі існуючі на даній ділянці обмеження, майбутній землевласник може зіткнутися з тим, що взагалі не зможе використовувати свою землю на свій розсуд. Справа в тому, що держава може накласти певні обмеження при використанні землі в даному місці. Наприклад, обмежити поверховість будинків або взагалі заборонити будівництво будь-яких об'єктів.

Наприклад, якщо це землі сільськогосподарського значення і там прописаний перелік що можна там будувати, скажімо корівник, телятник, елеватор, то там можна будувати тільки ці споруди. А скажімо, будинок-садибу побудувати буде не можна, як і розбивати цю землю на шматки для будівництва котеджів.

Дізнавшись про які-небудь обмеження, що існують на ділянці, покупцеві слід зважити всі "за і проти" покупки цієї землі. Адже дотримуватися всі ці заборони доведеться неухильно.

Використовувати куплений ділянку землі потрібно тільки за прямим призначенням. Якщо Ви допускаєте якісь відхилення, то це вже є використання землі не за цільовим призначенням. Значить, Ви можете відразу приготується до того, що до Вас скоро прийде земінспектор і складе протокол про адміністративне правопорушення.

Штраф за нецільове використання землі становить від 5 до 10 мінімальних розмірів оплати праці. Однак, одним штрафом справа не обмежиться. Землевласника зобов'яжуть повернути землі первозданний вигляд, тобто знести всі незаконні будови. Якщо ж Ви відмовитеся виконати вимоги інспектора, то ваша ділянка відберуть на користь держави.

Ще існує такий момент. Припустимо, що ви купили ділянку в котеджному селищі єдиної планової забудови. Далі ваш сусід починає зводити будівлю в безпосередній близькості до моїй дільниці, наприклад гараж, який вам заважає. Тобто сусід справив реконструкцію або перепланування на даній земельній ділянці, і Ви відчуваєте, що Вам ця перепланування заважає використовувати Ваш земельну ділянку з тими цілями, для яких Ви купили цю земельну ділянку. У цьому випадку ви можете звернутися до сусіда з претензіями. На допомогу Ви можете покликати голови. У голови обов'язково є проект забудови даного товариства, є норми і правила, яких повинен дотримуватися та людина, яка живе або збирається жити в даному товаристві. Якщо ні голова, ні сусід не реагують на Ваші зауваження, то Ви вже можете вирішити цю проблему в судовому порядку.

Нюансів, на які майбутній землевласник повинен звернути увагу ще до покупки ділянки землі, досить багато. Однак, ви зможете уникнути більшості "підводних каменів", якщо врахуєте ці прості рекомендації:

  • * Вибираючи ділянку під будівництво будинку, пам'ятайте, що побудуватися ви зможете тільки на землях поселення або на сельхоз землі.
  • * У будинку на землях садівничих товариств, ви не зможете прописатися.
  • * Перш ніж оформити угоду, з'ясуйте, чи зможете ви підключитися до газу, води і електрики.
  • * У кадастровому плані обов'язково перевірте, чи чітко вказані межі купується землі і уточніть, які обмеження щодо використання ділянки накладаються на господаря. Не забувайте - за недотримання всіх цих обмежень загрожує не тільки штраф, можна втратити й самої ділянки.

Покупка ділянки землі це перший крок для тих, хто не хоче все своє життя проводити в місті. Але, як би ви не розпорядилися новим статусом землевласника, договір повинен бути складений на вашу користь і на ваших умовах.
Пам'ятайте, щоб не платити двічі, не економте на документах!

 

Читайте статьи по теме

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99