Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Як грати і не програвати на біржі?

Автор: Vladislav
04.04.2016 14:08

Цікава стаття по психології трейдерів.

Маючи задоволення спостерігати і спілкуватися з клієнтами двох брокерських компаній протягом двох років, можу стверджувати, що поведінка людей, що бажають «грати і вигравати на біржі», типова і добре прогнозована, на відміну від торгованих ними акцій. Очікувана прибутковість від спекуляцій на старті зазвичай буває «не менше 1000% річних». Після декількох зроблених угод вона знижується до «хоча б 100% річних». Через деякий час, вона падає до «хоча б повернути початковий капітал», після чого спекулянт на невизначений час, до досягнення планової прибутковості 0% річних, стає інвестором. У методах прийняття торговельних рішень також простежується певна еволюція.

 

На першій стадії новий клієнт читає все економічні видання, слухає новини з такою увагою, ніби чекає дізнатися їх першим. Важливим вважається поведінка бразильського фондового індексу Бовеспа. Виключне значення надається прогнозам всіляких аналітиків і думкам колег по дилінговому залі. Типове питання, яке задають на цій стадії: «що ти думаєш про ринок?» Або «чи буде рости така-то акція?» (Якщо він її вже купив). Моя типова відповідь: «не знаю» або «підкинь монетку». Клієнт не заспокоїться, поки не знайде того, хто підтвердить, що «така-то акція буде рости». На цій стадії клієнт шукає когось, хто говорив би йому виразно, коли і що купувати або продавати на ринку.

На другій стадії інтереси клієнта, вже вивчила Елдера і Мерфі, зміщуються в бік нарисної геометрії в рамках 4-го класу середньої школи. Типове питання, яке задають на цій стадії: «чи правильно я накреслив лінію тренда? Якщо так, то треба купувати (або продавати), а якщо так, то не треба ». Моя типова відповідь залишається колишнім: «підкинь монетку».

На цій же стадії, як правило, освоюється відома в індустрії залучення нових грошей на біржу програма Метасток, за допомогою якої ганяються численні індикатори, що представляють собою математичні операції над рядом цін: разностное диференціювання та інтегрування. Отже, буває тільки два індикатори, інші - їх нескінченні варіації. Найновіші з цих індикаторів розсекречені в 1978 році, ймовірно, через їх марності. Типове питання, що найчастіше задають: «Що говорить індикатор». Моя типова відповідь залишається як і раніше типовим. На цій стадії клієнтові потрібно знайти щось, що говорило б йому, як купувати або продавати.

Переконавшись, що методи, які застосовуються на перших двох етапах, не працюють, спекулянти, яким пощастило ще не стати інвесторами, починають розуміти, що їм необхідно знайти якусь систематичну стратегію гри на біржі. На цій стадії клієнти шукають «систему», яка видавала б сигнали. Основна проблема, що виникає при цьому, полягає в тому, що клієнту, крім великих труднощів, необхідно подолати власні упередження.

Наведу типовий прімер.Одін з давніх клієнтів, довго і наполегливо вивчаючи графіки цін з індикаторами, побудував систему, яка, за його твердженням, видає 90% виграшних сигналів, купуючи на мінімумах і продаючи на максимумах. Сигнали трапляються рідко, кілька разів на рік. Система складається з великого числа все тих же індикаторів, що будуються на різних часових масштабах (від півгодини до тижня). За допомогою досить складних правил, комбінація індикаторів генерує сигнали на відкриття позиції. Сигнали можуть бути сильними або слабкими, тобто вони безперервні, а не бінарні (або сигнал є, або його немає), як я завжди вважав. Сигнали, судячи з усього, неоднозначні, і виконуються з урахуванням суб'єктивного фактора. Всі сигнали обгрунтовані переконливими теоріями. Що робити з відкритою позицією і як розраховувати розмір позиції, не говориться. Питання, чи має система позитивне математичне очікування, зустрічає мовчання.

Система поки не принесла грошей, оскільки, в процесі тестування, автор їй «не дуже довіряв», і швидко закривав позиції, коли вони ставали прибутковими.

Розберемо цю систему по пунктах.

Високий відсоток виграшів. Ви навряд чи повірите, що можна отримати високий відсоток виграшів за допомогою генератора випадкових чисел (тієї ж монетки). Секрет такої. Кидаємо монетку. Якщо випадає орел, купуємо акції. Як тільки ціна виростає, відразу ж закриваємо позицію з прибутком. Якщо ціна падає, стаємо інвесторами і чекаємо, поки угода не стане прибутковою. Про прибутковість стратегії в цілому, зрозуміло, мова не йде. Але ж ми прагнемо до високого відсотку виграшів! Одне з головних наших упереджень - це бажання, щоб наша поточна угода була обов'язково виграшною. Саме тому ми пересиджували збитки, чекаючи, коли ціни розгорнуться. Збитки, як правило, стають ще більше. З цієї ж причини ми завчасно закриваємо прибуткові угоди. Але бути правим і заробляти на біржі - це різні речі.

Мале число прикладів і консерватизм. Якщо ми десять разів кинемо монетку, і дев'ять разів з них випаде орел, звідси не буде випливати, що ймовірність випадання орла 90%. Закон малих чисел стверджує, що є недостатньо прикладів, щоб зробити такий висновок. Однак ми свято віримо декільком випадків, коли наша система дала хороші сигнали. Якщо ми знайшли якусь комбінацію індикаторів, або, в загальному випадку, метод, повірили в нього, і на кількох прикладах переконали себе, що він працює, ми будемо робити все можливе, щоб уникнути очевидності, що він не працює. З цього приводу дуже добре сказав William Eckhardt: «Ми не дивимося на дані нейтрально - тобто, коли людське око сканує графік, він не дає всім точкам рівну вагу. Замість цього, він буде фокусуватися на кількох видатних випадках, і ми прагнемо формувати наші думки на основі цих спеціальних випадків. У людській природі вибирати вражаючі успіхи методу і не помічати безперервні збитки, які ізотрут вас до кісток. Таким чином, навіть при дуже ретельному вивченні графіків дослідник схильний вважати, що система багато краще, ніж вона є насправді ».

Подання даних. Ми вважаємо, що стовпчик на графіку цін являє собою ринок. Насправді, це не більше ніж діапазон цін за період, а також початкова і кінцева ціна. Крім того, ми вважаємо, що індикатори несуть додаткову інформацію про ринок, хоча це не більше ніж перетворення цін, що несуть менше інформації, ніж самі ціни.

Надійність даних. Ми вважаємо, що дані про ціни і реальні ціни - це одне і теж. Насправді, екстремальні угоди часто проходять з одним лотом, тобто реально не можна було здійснити операцію за такими цінами на нормальному обсязі. Інший приклад: одні знайомі влітку помилково купили акції Іркутськенерго, коли ціни на них були в районі 2.80, за ціною РАО ЄЕС - 3.56. Це реальна угода, з хорошим об'ємом, вона буде враховуватися в багатьох індикаторах і торгових методах. Однак вона не відображає реальний ринок.

Ступеня свободи. Це характеристика, що описує число правил і параметрів системи. Ми прагнемо мати якомога більше ступенів свободи, так як хочемо мати систему, яка ідеально прогнозує ринок. Чим більше правил, індикаторів і параметрів ми додаємо в систему, тим краще результати будуть на історичних даних. На жаль, тим менше ймовірність, що вона буде показувати прибуток в майбутньому.

Просте і складне. Ми вважаємо за краще складне простому. Професор Alex Bavelas провів вражаючий експеримент. Двох випробовуваних, А і В, ізольовано один від одного, посадили перед екранами. Їм сказали, що мета експерименту - навчитися розпізнавати хворі і здорові клітини, методом проб і помилок. Перед кожним були дві кнопки: «здорова» і «хвора», і дві лампочки: «правильно» і «неправильно». Кожен раз, коли на екран проектувалося зображення клітини, вони вгадували, здорова клітина або хвора, натискаючи відповідні кнопки, після чого спалахувала відповідна лампочка. Якщо А вгадував правильно, спалахувало «правильно»; якщо А був неправий, то спалахувало «неправильно». Незабаром А навчився розпізнавати хворі клітини приблизно в 80% випадків. У ж отримував не справжні результати своїх відповідей, а засновані на відповідях А: Якщо А мав рацію, то у В спалахувало «правильно»; якщо А був неправий, то у В спалахувало «неправильно», незалежно від реального результату. Зрозуміло, В цього не знав. Він шукав порядок там, де його не було. Потім А і В запитали, за якими правилами вони відрізняють хворі клітини від здорових. А запропонував прості конкретні правила. У використовував правила складні і хитромудрі. Дивно, що А не думав, що пояснення В абсурдні або необґрунтовано складні. Він був вражений «блискучим» методом В і соромився простоти своїх правіл.Чем більш складними були пояснення В, тим більше переконливі вони були для А. Перед наступним тестом з новими прикладами випробуваних запитали, чий метод краще. Обидва, особливо А, були переконані, що метод В. На другій серії тестів В не показав ніякого поліпшення. А ж вгадував значно гірше!

Лотерея. Ми вважаємо, що якщо ми можемо маніпулювати числами, то наші шанси на виграш збільшуються. Звідси випливає популярність лотерей, хоча шанси на виграш в них мізерно малі, і всіляких прогнозів. Щоб ми відкрили позицію (купили або продали акції), ринок повинен вчинити певну дію, відповідно до встановлених нами правилам (те, що зазвичай називають «системою»). Таким чином, ми маємо відчуття контролю ринку. Оскільки, коли позиція відкрита, ринок живе своїм власним життям, незалежно, що ми думаємо про нього, ми зосереджуємо всю увагу на правилах входу в позицію. Факти такі, що це найменш важлива частина торгової стратегії. Я експериментував з системою з випадковими входами, і вона, в переважній більшості випадків (кожен запуск породжує нову послідовність випадкових чисел), була прибутковою. Ідея запозичена у Van Tharp'а, у якого «система робила гроші на 80% прогонів, коли вона торгувала одним контрактом на кожному ф'ючерсному ринку. Вона робила гроші 100% часу, коли була додана проста система управління капіталом - ризикувати 1% капіталу.

Детермінованість і випадковість. Ми неадекватно сприймаємо випадковість. Nassim Taleb описав цікавий експеримент: «Дослідники дають птахам (якісь pigeons) в клітці корм випадковим чином, і що б не робили птиці під час годівлі, вони починають робити це сильніше, щоб отримати додаткову їжу. Це призводить до вироблення у птахів певного ритуалу, типу танцю. Таким чином, є щось в пташиних мізках, що ідентифікує причинність. Від пташиних мізків до наших, тому, невеликий крок. Люди завжди думають, що є причина подій. Ми нездатні прийняти випадковість. »Я показував клієнтам графіки цін, і вони знаходили на них тренди, підтримки і опору,« голови і плечі », дивергенції, словом, весь комплект. Найцікавіше полягало в тому, що ці графіки були породжені генератором випадкових чисел, були не більше ніж випадковим блуканням. З іншого боку, ми любимо ловити мінімуми і максимуми цін, вважаючи, що вони можуть розгорнутися в будь-який момент. При цьому мається на увазі, що зміни цін розподілені випадково, і розвороти можна спрогнозувати. Насправді, в змінах цін бувають дуже великі викиди, які не можна спрогнозувати з нормально розподілених випадкових змін цін. Як результат, ми значно недооцінюємо ризик. Якщо ми купили акції, а ціна пішла ще нижче, ми купуємо ще, зменшуючи середню ціну покупки (усереднені). Неофіційна статистика свідчить: «усереднення на падаючому ринку загубило більше євреїв, ніж Гітлер».

Ризик. Ми консервативні по відношенню до прибутку і схильні до ризику по відношенню до збитків. Kahneman і Tversky просили людей вибрати між 80% шансів виграти $ 4000 і 20% шансів не виграти нічого, і 100% шансами отримати $ 3000. 80% опитаних вибрали $ 3000 напевно. Потім вони запропонували вибір між ризиком 80% шансів втрати $ 4000 і 20% шансами не втратити нічого, і 100% шансами втратити $ 3000. 92% опитаних віддали перевагу ризикнути. Стратегія, яку обирає більшість (напевно взяти $ 3000, і 80% шансів втратити $ 4000), має математичне очікування - $ 200, тобто в середньому ми кожен раз будемо втрачати по $ 200. Що і робимо на біржі.

Помилка гравця ( "Gambler's Fallacy"). Ми переконані, що якщо у випадковій послідовності (або ринку) встановився тренд, то він може розгорнутися в будь-який момент. Ми впевнені, що якщо у нас кілька разів поспіль були програшні угоди, наступна обов'язково буде виграшною. Ralf Vince провів експеримент з 40 кандидатами наук, але не професійними гравцями, і не статистиками. Їм запропонували зіграти в просту комп'ютерну гру, в якій вони б вигравали 60% часу. Кожному дали по $ 1000 і попросили ставити стільки, скільки вони хочуть, в кожній спробі. Після 100 спроб, тільки 2 з 40 (5%) збільшили свої $ 1000..

Один знайомий трейдер, який зараз у Вашингтоні управляє інвестиційним фондом, дав пограти в подібну, але більш складну і наближену до реальної торгівлі, гру, свою приятельку, яка працює провідним аналітиком Lehman Brothers (або аналогічної, не пам'ятаю). Писав, що «вона другий день не може перейти на наступний рівень гри».

Таким чином, наші вороги всередині нас. Знаючи їх і навчившись з ними боротися, у нас з'являються шанси знайти виграшну стратегію, з якою нам буде сухо і комфортно. Як це зробити - окрема розмова

 

Читайте статьи по теме

Экономика ТВ (видео)




Смотреть другие видео/новости…

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99