Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Історія фондового ринку

Автор: Vladislav
05.03.2016 20:00

Сьогодні ми зупинимося на історії фондового ринку: як саме відбувалося поява найбільших і найбільш значущих фондових ринків у всьому світі; про те яким чином був сформований ринок США, Європи.
Отже, історія фондового ринку від витоків до сучасності.

Біржі різних країн починають роботу в різний час. Москва-Лондон, Нью Йорк-Гонконг, Сінгапур. Як тільки припиняє роботу остання, на першій вже щосили йде новий торговий день. Світова фінансова день не припиняється ні на хвилину. Винятком є ​​свята, але все це з'явилося не відразу.

Найперше публічне розміщення цінних паперів сталося ще в 13 столітті в Швеції. Така ідея прийшла власникам однієї з найстаріших компаній в світі з виробництва міді. В даний час це компанія входить в п'ятірку найбільших виробників паперу в світі. Раз з'явилися цінні папери, значить потрібна і майданчик для торгівлі ними. Першими такими майданчиками стали біржі, створені в Ліоні і Атвертоне. Наприклад в Атвертоне, біржа була побудована в 1531 році. За різних обставин, ці біржі припинили існування в другій половині 16 століття. Сучасна лондонська біржа народилася в 1698 року.У 13-14 століттях періодично виникали вексельніярмарку і вексельні ринки. Саме після появи торгівлі векселями з'явилися перші учасники на ринку цінних паперів і перші біржі, за допомогою яких і укладалися угоди як з товарами, так і з векселями.

Справжній фондовий ринок в сучасному його розумінні, з'явився лише в кінці 16 століття. Він з'явився в зв'язку тим, що держава збільшила емісію і з'явився ряд акціонерних компаній. Спочатку купці збирали кошти на фінансування торгових експедицій. Першими акціонерними товариствами вже за традицією вважаються створені в 16-17 століттях в Англії: Московська, Ліванська, Балтійська компанії а також Голландська, об'єднана Остіндійская компанії. Незабаром після їх створення, акції торгових компаній стали торгуватися і Англії і в Голландії. Найстаріша збережена акція ставитися до 1606 року. Її випустила Голландська Ост-Індійська компанія.

Друзі сайту: вас може зацікавити интернет-магазин термоклимат, в якому ви можете придбати якісне кліматичне обладнання за доступними цінами.

Однак аж до 19 століття, акціонерні товариства були рідкісні і їх цінні папери становили малозначиму частку цього обороту. Більшу частину операцій припадало на державні цінні папери. Найстарші фондові біржі зі збережених, в даний час вважається Амстердамська біржа, моментом народження якої можна вважати будівництво її будівель. Будівництво біржі почалося в 1607 і завершилася в 1611 році.

Втім, торги почалися раніше. Будівля спочатку будували для того, щоб розмістити в ньому майданчик для торгівлі акціями. Саме тут виникли багато біржові інструменти, які використовуються до сих пор опціони, ф'ючерси, маржинальна торгівля. Тепер Амстердамська біржа стала частиною європейської біржі Euronext.

Друга в світі і перша спеціалізована біржа з'явилася в Лондоні 1743 році .. Ця біржа вперше отримала назву "фондовій". Її місце на початку не був обмежений, як і в Амстердамі. Тепер будь-який бажаючий міг брати участь в торгах, платив за це по шість пенсів за день.

Фондові біржі з'явилися також і в Ліверпуле- там вони спеціалізувалися на акціях страхових компаній і американських емітентів. У Манчестере- це були текстильні підприємства і залізниці. У Глазго -судостроеніе і металургія. У Кардіффе- в основному видобувна промисловість.

Однак головним місцем для торгівлі на фондовому ринку займав все ж Лондон. На початку 19 століття світовим фінансовим центром був уже Лондон, а не Амстердам.

Перша американська фондова біржа з'явилася в 1791 році, в Філадельфії. Як і в Англії, вона спочатку з'явилася в звичайній кав'ярні.

У 1792 році 24 брокерів з Нью Йорка підписали так звана "угода під платаном" про створення Нью Йоркській фондовій біржі. Основними положеннями цієї угоди було те, що укладання угод можливо тільки між членами фондової біржі з фіксованим розміром комісійних. Останнє положення скасували лише в 1975 році. Саме тут надалі і були створені імперії знаменитих фінансових магнатів минулого: Рокфеллера, Моргана, Вандербільта, Гаррімана. Саме ця біржа створила уявлення про фондовий ринок таким як зараз.

Хоча акціях, маржинальної торгівлі і іншим інструментам вже 4 століття, в науці інвестування є і більш цікаві концепції. Безліч змін в правилах біржової торгівлі після часів американської великої депресії. У 1929 році Нью Йоркська біржа пережила найсерйознішу кризу в своїй історії. До великої депресії маніпулювання цінами і торгівля з використанням інсайдерської інформації були основними схемами роботи на фондовому ринку. Крах багатьох найсолідніших компаній, які спричинили банкрутство корпорацій, банків, фондів, приватних осіб протверезили гравців.

Ставлення до торгівлі акціями як до азартної гри з випадком, змінилося зваженим математичним розрахунком. На зміну інсайду та шпигунам прийшли технічний аналіз і математика. помітну роль зіграла книга Бенджаміна Грема "Аналіз цінних паперів", яка була опублікована незабаром після краху 1929 року. Багато з них, керуючись порадами цього економіста, поступово почали розлучатися зі звичкою грати на біржі як в звичайному казино. Бенджамін Грем у своїй книзі рекомендував визначати привабливість акцій всього лише за двома крітеріям- це потенціал прибутковості і потенційний ризик. Для такого розрахунку були введені різні коеффіціенти- відношення дивідендів і прибутку до вартості самої компанії, зобов'язання до активів, стабільність зростання прибутку і так далі.

Сліди цього можна побачити і до сих пір. Адже рідко коли звіт компаній США обходиться без таких коефіцієнтів. І дуже рідко думає інвестор не звертає на них жодної уваги. До речі, вважається що багатющий інвестор в світі Уоррен Баффет- теж послідовник Грема.

За дослідження інвестицій отримували навіть нобелівські премії. У 199О році їй був нагороджений Гаррі Маркович, який будучи 25 річним випускником університету Чикаго опублікував в 1952 році статтю про складання портфелів. У ній він описав теорію зміни ризику інвестиції в цінні папери. Тоді показали свою важливість введеним Марковичем поняття "ефективності портфелів" і "оптимізація вибору цінних паперів для нього". З тих пір, поняття "диверсифікації портфеля" і "утримання балансу між ризиком інвестицій та очікуваною прибутковістю" стали загальновживаними.

Якщо говорити про новітню історію фондового ринку, то не можна не сказати про роль особистості в історії. З 1987 року найважливішим для інвесторів усього світу була політика Алана Грінспена, голови Федеральної Резервної Системи США (ФРС), яка виконує функції центрального банку. Грінспен передав повноваження наступнику, в заздалегідь оголошений момент-це було 31 січня 2006 року.

 

Читайте статьи по теме

Экономика ТВ (видео)




Смотреть другие видео/новости…

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99