Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Психологія натовпу. Деіндивідуалізація особистості

Автор: Vladislav
05.03.2016 17:37

Індівідуалізація - це процес, що відбувається з людьми в натовпі. Психолог Соломон Еш (Solomon Asch) університету Піттсбурга вивчав це явище і провів цікавий експеримент.

Він зібрав своїх студентів для порівняння довжини декількох ліній, які він накреслив на папері, але при цьому кожному студенту заздалегідь показували відповіді його одногрупників. Результати тесту були вражаючі - 75% учасників експерименту дали свідомо не вірну відповідь, якщо цей варіант вибирала вся інша група!

 

Кількість учасників на біржі величезне, і тому завжди є можливість того що абсолютно будь-який з вас може опинитися під впливом натовпу, таким чином підпорядкувавши своє персонально думку колективним поглядам натовпу, навіть якщо думка натовпу взагалі не має здорового глузду.

Початківці інвестори часто недооцінюють силу натовпу або переоцінюють власні сили. Результат один і той же-натовп безжально тисне відщепенця.
Психологи вивчають натовп як якесь одне єдине істота. Взяти до прикладу зграї саранчі- величезні хмари, злітають і опускаються немов за чиєюсь командою. А адже натовп людей поводиться абсолютно точно також. Вона має свою логіку дій, яка відрізняється від логіки кожного її учасника, причому натовп як будь-яка зграя, може повністю підпорядкувати собі дії кожного окремо взятої людини.

Почуття стада призводить до того що людина практично перестає розділяти власне "я" і якесь аморфне і абстрактне "ми" натовпу, він наче розчинився всередині її. Натовп людей, яка охоплена панікою особливо небезпечна. Такі почуття як страх, жадібність і надія у багато разів посилюються біржею. Саме ці властивості людської психіки можуть перетворити будь-якого розумного і раціонально мислячої людини в божевільного дурня.

В історії жертвами натовпу були цілі держави, а мільйони людей розорялися. Далеко за прикладом ходити не треба-можна згадати сумне відомі чеки MMM- нічим не забезпечені папірці судорожно купувалися і продавалися людьми грамотними і розумними поодинці, і зовсім неосудними в натовпі мисливців за неймовірною, а головне міфічної прибутком.

На наші запитання відповість Микола Солабуто, портфельний менеджер ІК "Фінам".

Що ж відбувається з людьми в натовпі?
У натовпі в людини відбувається деиндивидуализация, тобто він втрачає свою індивідуальність. якщо ми говоримо про те, що людина розробив якийсь свій торговий метод, стратегію то в цьому випадку йому можна цьому слідувати, а не слухати думки натовпу. Навіть були проведені досліди що в натовпі людина приймає рішення таке, яке нав'язують йому інші члени цього натовпу. І звідси ми говоримо про негативний вплив загально масової істерії на дії трейдерів. Трейдер повинен дистанціюватися від неї.

Має сенс почекати поки натовп на що зважитися і тоді діяти всім разом?
Треба не чекати коли натовп на що то зважитися, треба просто йти за тенденцією. Тобто якщо ви бачите що на ринку йде зростання-купуйте, якщо ви бачите що на ринку йде падіння-продавайте. Ніколи не думайте що ви повинні отримати яке додаткове підтвердження у вигляді обсягів, у вигляді ради якогось свого сусіда. не треба! Ви бачите зміна, зелененька рядок бежіт- купуйте, червоненька строка- продавайте.

Чи існують які-небудь індикатори, що показують що натовп видихається?
На сьогоднішній момент були помічені хороші індикатори, тоді коли ринок вже готовий до розвороту. Коли все друковані видання починають в один голос говорити що саме зараз треба саме час купувати, зараз ринок на підйомі, біжіть швидше на фондовий ринок. Ось тут можна говорити про те, що ринок незабаром розгорнеться і почне падати. І те ж саме відбувається на самому дні ринку, коли всі говорять "продавайте, цю країну чекає вже найстрашніше і нічого світлого не буде в майбутньому", ось тоді і треба купувати.

Чи допомагає знання психології натовпу заробляти?
Знання психології натовпу дуже багато що пояснює при русі фондового ринку, але будувати торговельну систему прийняття рішень тільки на психології натовпу не рекомендується. Ці знання швидше за все не застосовуються.

Для більшості з нас дуже важливо "робити як усі". Ми завжди відчуваємо гостру потребу в цьому. Цей примітивний позив примкнути до натовпу затуманює розум тоді, коли потрібно приймати важливе рішення про яку здійснюють операції. Біржовий спекулянт повинен думати виключно тільки сам за себе, він повинен бути сильним, щоб самостійно аналізувати ринок і приймати власні торгові рішення.
Натовп може бути дурна, але вона сильніша одну людину. Їй під силу створювати біржові тенденції, тому ні в якому разі не можна грати проти них. Якщо намітилася тенденція до підвищення слід або купувати або стояти осторонь, але ні до якому разі не грати на пониження, виходячи з того що ціни занадто високі.

Простіше кажучи, не варто вступати в суперечку з натовпом. Йти разом з усіма зовсім не обов'язково, але йти проти натовпу призводить до надзвичайних ризиків. Головне це жити своїм розумом, тільки в цьому випадку у гравця на ринку є можливість обіграти натовп.

 

Читайте статьи по теме

Экономика ТВ (видео)




Смотреть другие видео/новости…

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99