Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Коротка позиція

Автор: Vladislav
17.02.2016 12:31

Фондовий ринок досить нестабільний, і тому графіки котирувань цінних паперів не можуть виглядати як пряма горизонтальна лінія. Відбувається постійне коливання цін на акції, ціна то зростає, то стрімко падає.

Відповідно тим інвесторам, які бажають знизити ринковий ризик, є резон використовувати так звані "короткі продажі". Сенс цієї операції досить простий: інвестор, який здійснює короткий продаж, робить свою ставку саме на те що ринок буде падати. Виглядає це так: інвестор позичає акції у брокера і потім продає на відкритому ринку, після чого він викуповує ці папери за нижчою ціною. Потім він віддає борг брокеру, і залишає отриманий прибуток собі.

 

Багато починаючі інвестори помилково вважають що заробляти гроші можна тільки на зростаючому ринку. Це не так. Дуже непогано можна заробити коли відбувається падіння цін. Сам термін "коротка позиція" або "шорти" означають продаж активів, якими ви фактично не володієте на той момент коли відбувається угода. І це якраз той випадок, коли для щоб щось продати зовсім не обов'язково це щось спочатку купити. Інвестор може продати акції просто позичивши їх у брокера, а його прибуток виникає тільки в тому випадку, якщо ціна акцій виявиться нижче ціни продажу.

Друзі сайту: вас може зацікавити брус цена на який є досить доступною.

Щоб зафіксувати цей прибуток потрібно закрити позицію, придбавши ту ж саму кількість акцій, яке ви позичили. Так як ви не маєте активом на момент його продажу коротку позицію називаю "продажу без покриття". такі операції вважаються більш ризикованими ніж відкриття довгих позицій. Трейдер, що купує акції ризикує тільки сумою, сплаченою в останній момент укладання угоди. ціна акцій не може впасти нижче нуля. Якщо ж трейдер продає акції, то його збиток теоретично не обмежений, акції можуть рости хоч до безкінечності.

Щоб обмежити ризики інвесторів регулюючі органи в усьому світі обмежують число інструментів, за якими можна відкривати короткі позиції, а також встановлюють введення мінімального рівня власних коштів, необхідних для підтримки позиції.

На наші запитання відповість Олексій Криловецький, провідний спеціаліст управління ринку акцій фондової біржі РТС:

Чи правда що всі короткі позиції дуже ризиковані?
Якщо враховувати те, що фондовий ринок як такий є зростаючим і в довгостроковій перспективі він швидше буде рости, ніж падати, то коротка позиція, тобто віра інвестора що найближчим часом папери будуть падати в ціні є менш ймовірною ніж ймовірність зростання паперу, і саме за цим критерієм ми можемо сказати що коротка позиція може виявитися більш ризикованою.

Чим коротка позиція відрізняється від короткострокової? Чи може коротка позиція бути середньостроковою або довгостроковою?
Коротка позиція означає що ви зайняли папери у брокера з метою продати їх зараз дорожче, а в подальшому відкупити дешевше, віддати свій борг і отримати прибуток від різниці в ціні. Короткострокова ж позиція може бути не тільки короткою, але і довгою. До слова, якщо інвестор налаштований досить песимістично і нічого хорошого від економіки в найближчий рік не очікує, він може зайняти коротку позицію надовго. У цьому випадку ми можемо говорити про короткої позиції середньостроковій і довгостроковій.

Чи всі інвестори мають право відкривати короткі позиції?
Відповідно до нашого законодавства, займати коротку позицію можуть так звані кваліфіковані інвестори. Як ними стати вам розкажуть в будь-якої інвестиційної або брокерської компанії. Як правило, брокерські інвестиційні компанії надають так зване плече в розмірі 1: 3 або 1: 5. І вже практично кожна брокерська компанія може запропонувати вам схеми кредитування з більш складними інструментами фондового ринку, наприклад інструментами РЕПО.

А інші обмеження на відкриття коротких позицій існують?
Коротку позицію можна зайняти тільки по так званим ліквідних цінних паперів, які користуються великим інтересом у інвесторів. Порядок визначення ліквідної цінного паперу визначено федеральною службою з фінансових ринків. Перелік цих паперів ви можете завжди подивитися на сайтах брокерських компаній і біржі РТС.

У своїй роботі часто використовують короткі позиції інвестори, які страхують ризики ймовірного зниження цін в майбутньому, а також арбіртражери, які заробляють за рахунок продажу активу на одне ринку і одночасно його покупки за нижчою вартістю на іншому. А ось ризикують більше всіх спекулянти, які розраховують на прибуток від падіння цін.

 

Читайте статьи по теме

Євробачення 2022 (відео)




Дивитися інші відео/новини…

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99