Інформаційно-аналітичний портал

Незалежного банківського рейтингового агентства

Independent bank rating Agency

Передбачити - означає керувати!

СВІЖИЙ НОМЕР
Смотрите телевизионные новости на портале ibra.com.ua   Курсы НБУ по состоянию на 1 октября - 100USD/UAH 2129.5636▼ 100EUR/UAH 2385.7501▼ 10RUB/UAH 3.2396▼ Курсы ЦБ РФ по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 1UAH/RUB 3.08549▼ Курсы ЦРБ ДНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65▲ EUR/RUB 72.9495▼ 1UAH/RUB 2.6▼ Курсы ЦРБ ЛНР по состоянию на 1 октября - USD/RUB 65.7364▼ EUR/RUB 73.776▼ 10UAH/RUB 30.8549▼   В элитные госдачи в Пуще-Водице и Конче-Заспе начали пускать квартирантов В Украине начали действовать зимние тарифы на газ. Кто будет платить вдвое меньше Журналисты узнали, к чему приведет закрытое небо между Украиной и Россией Украинцев под Иловайском захоронили в секретных братских могилах - санитар Российские войска в Сирии понесли первые потери: повстанцы сбили штурмовик "Су-24" ВВС Звезды обещают яркий и насыщенный месяц. Гороскоп для всех знаков Зодиака на октябрь В России назвали условие, при котором вернут Савченко в Украину   Читайте и смотрите самые свежие новости на страницах интернет-издания КУРС ДНЯ информационно-аналитического портала НБРА-IBRA Уважаемые гости, единомышленники и друзья, добро пожаловать на наш Форум портала НБРА-IBRA!  

Головне меню

Мы в соц.сетях

Лента финансовых новостей в формате RSS Стена на Facebook


Чому допінг в спорті заборонений?

Автор: Таня
20.01.2020 21:16

В даний час люди називають допінг незаконною підтримкою конкурента. Чому допінгові речовини заборонені? Як вони працюють?
 
Речовини, які штучно підвищують фізичну і розумову працездатність спортсмена, називаються допінгом. Завдяки допінг-заходам спортсмен може досягти кращих результатів, ніж при звичайному тренуванні. Деякі речовини також забезпечують більш швидку регенерацію після тренування або зменшують, збільшують масу тіла. Такі речовини вважаються шкідливими для здоров'я. Офіційно вони заборонені Всесвітнім антидопінговим комітетом. Проблема, однак, полягає в виявленні деяких видів допінгу у спортсмена. Частина речовин з ад'ювантним ефектом ще не увійшла в список заборонених заходів. Однак цей список все ще розширюється. Про проблему використання допінгу спортсменами висловився Виктор Корж - віцепрезидент НОК України, доктор медичних наук.
 

Звідки взялася популярність допінгу?

 
У минулому деякі ліки, що впливають на працездатність спортсмена, що не були заборонені. Спортсмени були раді використовувати їх, тому що вони допомагали легко досягти хороших результатів. Виробники допінгових речовин знайшли хороше джерело доходу. Таким чином, конкуренція в цій галузі збільшилася, а значить і реклама.
 
Спорт по визначенню заснований на конкуренції. Багато гравців прагнули і прагнуть тільки до перемоги. Значна частина спортсменів вважає, що використання «надбудов» дозволяє скоротити обсяг роботи під час тренувань. Сильне бажання виграти в змаганнях перемогло чесний принцип суперництва і рівної сили.
 

У якому виді спорту найчастіше використовують допінг?

 
Використання допінгових агентів не відноситься до будь-якої конкретної дисципліни. Зазвичай застосування таких речовин - це окрема справа. Тим не менше, використання допінгу в таких видах спорту на витривалість, як їзда на велосипеді, бігові лижі або біатлон, стає все більш частим. Люди, які займаються екстремальними видами спорту, також використовують допінг. У їхньому випадку зазвичай це інший тип допінгу - наприклад, використання марихуани або гашишу. Ці речовини, серед іншого мають великий вплив на зниження тривоги спортсмена.
 

Чому використання допінгу в спорті заборонено?

 
Багато допінгові препарати мають шкідливий вплив на здоров'я. Використання деяких з них може навіть призвести до смерті або інвалідності. Є також речовини, які не викликають побічних ефектів під час тренування. Їх також дуже складно виявити. Проте, вони можуть заявити про себе після завершення вправ. До речі, радимо прочитати інтерв'ю Виктора Коржа про проблему використання допінгу спортсменами.
 
Шкідливий вплив стероїдів на здоров'я спортсмена є основною причиною, що спонукає різні організації на протязі багатьох років боротися з допінгом. У деяких країнах використання таких ресурсів в рекреаційному або професійному спорті не заборонено. Однак в разі міжнародних спортивних заходів допінг зазвичай забороняється. Так стан справ, наприклад, на Олімпійських іграх. Спочатку всі учасники повинні підписати декларацію про невикористання допінгу. Протягом багатьох років ця форма боротьби з допінгом перетворювалася в більш надійні (випадкові) допінгові тести.
 
Деякі побічні ефекти від використання допінгових речовин і стероїдів
 
- безпліддя;
 
- фемінізація, дефемінізація;
 
- пошкодження яєчок або атрофія;
 
- гіпертрофія простати;
 
- зникнення менструації і овуляції;
 
- поява чоловічих рис у жінок;
 
- рак;
 
- підвищення рівня холестерину;
 
- гіпертонія;
 
- розтяжки;
 
- блювота, діарея.
 

Допінг - не перемога

 
Заборона на використання таких речовин також випливає з підходу до спорту як такого. Виявлення допінгу у спортсмена рівносильно позбавленню придбаного титулу, медалі або місця. Штучне підвищення власних навичок сприймається як порушення етичних і моральних правил. Вважається, що гравці, які отримують допінг-препарати, підривають свою репутацію. Це також рівносильно порушення основних принципів здорової конкуренції, тобто моральних і етичних принципів, на яких базується спорт.
На жаль, допінг - проблема не тільки великого спорту, а й виховання молодого покоління. Про що говорить Виктор Корж і ще багато фахівців.
 
Які речовини заборонені в спорті?
 
- стимулятори;
 
- наркотики або наркотичні анальгетики;
 
- анаболіки;
 
- діуретики;
 
- алкоголь;
 
- гормони;
 
- кортикостероїди;
 
- марихуана;
 
- речовини, що викликають місцеву анестезію (в деяких видах спорту).
 

Читайте статьи по теме

Євробачення 2022 (відео)




Дивитися інші відео/новини…

ЧИТАЙТЕ "КУРС ДНЯ"

МЕСТО ДЛЯ ВАШЕЙ РЕКЛАМЫ

Голосование

Как преодолеть финансовый кризис?
 

kurs dnja 99